Efkan Ala’nın neden istifa ettiği ortaya çıktı.

 

Son 1 yıldır Türkiye’de yaşanan terör saldırıları neticesinde binlerce vatandaşımızın hayatlarının kaybetmesinin ardından istihbarat ve diğer önlemlerdeki eksiklikler tartışıldı. Bu süre zarfında olayları önlemede yetersiz kalındığı kanaati herkeste oluştu.

Diğer yandan Efkan Ala’nın birlikte fotoğraf çekindiği tüm isimlerin Fetö soruşturması kapsamında gözaltında ya da tutuklu olmalarının da bu istifada etkili olabileceği değerlendirmeler arasında.

Son ay içerisinde yine Efkan Ala’nın basına verdiği demeçte, kamu görevlilerinin özellikle de mit ve emniyet müdürlükleri nezdindeki personelin %90’ının fetöcü olduğunu açıklaması bazı çevrelerce ciddi şekilde eleştirilmişti.

Bu kapsamda Ala’nın istifasını Cumhurbaşkanının istemiş olabileceği kulislerde konuşulan bir başka konu.

Sonuç itibarı ile dün yaşanan bu gelişmenin ardından yine bir çok ismin görevden el çektirilmesi ve Akşener döneminde bu yana içişleri bakanlığında yerleşmiş kripto fetöcülerin de tasfiye edileceği verilen bilgiler arasında.

Binali Yıldırımın bu istifaya itiraz etmediği bunun yanında Ala ile bir problem yaşamadığı da kaynaklarca belirtilen bir diğer husus.



Cumhurbaşkanı tarafından yeni İç işleri bakanı olarak görevlendirilen Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu’nun ise gelişmelerden sürpriz olarak bahsetmesi, yaşananların çok ani geliştiğini ve muhtemelen kamuoyuna yansımayan son birkaç operasyon zaafına bağlı olarak birikimlerin patlaması sonucu ortaya çıktığı düşünülüyor.

Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanlığında nasıl bir performans çizeceği konusunda kamuoyu ikiye bölünmüş durumda. Hazırlıksız olan Soylu’nun bu ağır görevin üstesinden gelemeyeceğini düşünenlerin yanısıra, 15 Temmuz darbe girişimi esnasında sahaya inen tek Bakan olarak bu görevi layıkıyla yerine getireceğini düşünenlerin sayısı oldukça fazla.

Brthaber olarak kendisine yeni görevinde üstün başarılar diliyoruz.

Tolga Merdoğlu brthaber.com