Samsun Büyükşehir Belediyesi Şubat ayı meclis toplantısı, Başkan Mustafa Demir'in yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantıda, Sayıştay'ın 2018 yılı içinde hazırladığı ve belediyenin bazı işlemlerinde usülsüzlük yaptığını belirten rapor, meclis toplantısında gündeme oturdu. CHP'li Meclis Üyeleri Atilla Tekcan, Hasan İpek ve Emre Taha Özyar, meclise soru önergesi verdi.

Meclis üyeleri verdikleri ve yazılı olarak cevaplandırılmasını istedikleri önerge de, suçu sabit olan konularda suç duyurusunda bulunulması, sorumlulardan tazminat alınması talep edildi. Soru önergesinde bu konuda herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığı sorulurken, Büyükşehir Belediyesi'nin son 10 yılda 10 özel kalem müdürü ataması yaparak söz konusu kişilere
neden sınavsız memurluk yolunun açıldığı soruldu. Önergede SASKi'de bir gün çalıştığı gösterilerek özel kalem müdürü yapılan ve memurluk kadrosuna alınan kişinin kim olduğu soruldu.

RAPOR ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

Önerge ile ilgili konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Sayıştay'dan ekibin geldiğini ve belediyeyi denetledikten sonra raporu yayınladıklarını belirtti. "Sayıştay raporu üzerinde çalışıyoruz "diyen Başkan Demir, "Yapılması gerekeni yapıyoruz.Süreç işliyor. Bu konuda sizi yasal olarak bilgilendireceğiz. Bu kadrolar yasal kadrolar. Ben bakanlık döneminde 1 kez kullandım. Amacına uygun kullanılacağına emin olun. 3 dönem belediye başkanlığı yapmış arkadaşımız için kullanıldı, şimdi bakanlıkta önemli bir görevi yürütüyor. Eğer aykırı bir durum olursa biz gerekeni yaparız bundan emin olun "dedi.

RAYLI SİSTEMDE YAPILMAYANI YAPILMIŞ GİBİ GÖSTERMİŞLER

Daha sonra konuşan CHP Grup Başkanvekili Atilla Tekcan, Sayıştay raporu üzerine eleştirilerde bulundu. Tekcan, "Raporda belediyenin hesap hatası yaptığından bahsediliyor. Ayrıca raylı sistemde yapılmış gibi gösterilen ancak yapılmayan işler var. Engelli kadrolarına memur alımı yetersiz. Sayıştay, belediyenin bazı mülklerinin tahsis yolunun yanlış olduğunu ortaya koyuyor. Biz mülklerin ihale ile verilmesini talep ediyoruz. Bu arada borçlanma kanununa aykırı hareket ediliyor. Yeni kanunda ceza ile belediye karşılaşabilir "dedi.

DEMİR:HER AY 30 MİLYON LİRA BORÇ ÖDÜYORUZ

Eleştiriler üzerine konuşan Başkan Demir, belediyenin borcunun herkesce bilindiğini söyledi. Kaynak yaratma noktasında meclis kararı aldıklarını belirten Başkan Demir, "Otopark konusu mesala. Bu konuda kamulaştırma bedelleri var. Bu konuda kararla finasman hazırlıyoruz. Göreve geldikten sonra 300 milyon lira borç ödedik. Her ay 30 milyon lira borç ödüyoruz "ifadelerini kullandı.

Su indiriminde sadece CHP adım attı

CHP Meclis üyeleri, Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nde su indirimi yapılması yönünde teklif sundu. Daha önce teklif getireceklerini söyleyen MHP ve İYİ Parti sessiz kaldı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin içme suyuna yaptığı yüzde 25 zam vatandaşın canını yakarken, AK Partili belediyelerin başlattığı suda kış indirimi, Samsun'da beklenti oluşturmuştu. CHP, İYİ Parti ve MHP'li meclis üyeleri, belediye meclisine teklif getireceklerini açıklamışlardı. Şubat ayı meclis toplantısında CHP ilk adımı attı.

Suda indirim teklifi konusunda MHP ve İYİ Parti sessiz kalırken, CHP Grup Başkanvekili Atilla Tekcan, AK Partili belediyelerin yaptığı indirim sonrası vatandaşta beklenti oluştuğunu söyledi.Tekcan, " 5 ilde AK Partili belediyeler suda indirime gitti. Su konusunda indirim ile ilgili beklenti var. Bu konuda adım atılmalı. Vatandaş zaten darboğazda "dedi.

MHP VE İYİ PARTİ SESSİZ

Daha önce meclise indirim teklifini getirebileceklerini söyleyen İYİ Parti Grup Başkanvekili Alper Aydemir ve MHP Grup Başkanvekili Cemalettin Kola, sessiz kaldı. Konuyu gündeme taşımadı.