Ramazan Ayı`nın yaz ayına geldiğini vurgulayan Bafra İlçe Sağlık Müdürü Aytaç Akın şunları söyledi, “Sahura mutlaka kalkılması gerekir ve gün boyunca oruç tutacakları kişilerin, aç kalacakları sürenin fazla olmasından dolayı, şeker ve tansiyonda düşmeler meydana gelecektir. Oruç tutacak vatandaşlarımızın muhakkak sahura kalkıp bir şeyler yemesi gerektiğini vurguladı. Ramazan ayında yetersiz, bilinçsiz ve dengesiz beslenmek çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Oruç tutan bazı vatandaşlarımızın, gün boyu aç kalacakları düşüncesiyle iftar veya sahurda gereğinden fazla ve hızlı yemek yemeleri hazımsızlık, mide ağrısı, kabızlık, kan şekeri ve tansiyonda ani yükselmelere neden olmaktadır.

“BOL MİKTARDA SIVI TÜKETİN”

Havaların biraz daha sıcak olması, terlemenin fazla olacağı ve bundan dolayı sıvı kaybının fazla olacağı dolayısıyla insanlarımızın biraz daha yorulacağı, yorgun düşeceği, baş ağrısı çekeceği bir aya giriyoruz. Gün içinde sıvı kaybı fazla olduğu için özellikle Ramazan ayının yaz mevsiminde olması bu kaybı daha da artırdığından bol sıvı alınmalı, oruç tutulmayan saatlerde 2 ila 2,5 litre kadar su içilmelidir. Suyun yanı sıra az şekerli meyve kompostoları, maden suyu, kavun-karpuz gibi sulu meyvelerle de sıvı ihtiyacı karşılanmalıdır.

“ İFTARDA SABIRLA YEMEK YENİLMELİ”

Oruç tutacak kişilerin çok güneşli yerlerde bulunmamalarını öneriyoruz, özellikle yüksek tansiyon hastası kalp hastası kişilerin oruç tutmamaları yönünde temkinlerde bulunuyoruz. İftarda özellikle önerilerim şunlar olacaktır, oruçlarını açan kimler öncelikle hafif gıdalarla yemeklerine başlamalılar. Çorbayla başlana bilir, hurmayla başlamalılar. İftarda sabırla yemek yenilmeli acele edilmemeli, bolca çiğneyerek ve bolca sıvı tüketilmesi gerektiğini özellikle belirtmek isterim. Daha çok haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, ızgara, kavrulmuş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir” dedi.