Bafra’da konut sahibi olmak gün geçtikçe zorlanıyor. Her tarafta yeni binalar dikilse de buna rağmen ev fiyatları ve ev kiraları cepleri adeta yakıyor

Türkiye piyasasına göre oldukça uçuk olan ev fiyatlarının sebepleri Bafra’da faaliyet gösteren emlakçılar yorumladı. Emlakçılara göre Bafra’da konut fiyatlarının artma sebepleri inşaat girdilerinin yükselmesi, lüx yapıların artması ve müteahhit firmaların azalması olarak değerlendirildi.

ARTIK 4+1 DAİRELER VAR

"Bafra  da neden konut fiyatlarının artış nedeninin başlıca sebeplerinden ilki Bafra da konut yapan firmaların sayısı düştü. Rekabet ortadan kalkınca fiyatlar yükseldi.

İkincisi konutlar artık eskisi gibi ucuz maliyetli değil daha lüks yapılıyor. Bu da fiyatlarda etken bir rol oynuyor. Konutlar eskiden 2+1 ve 3+1 şeklinde olurdu. Şimdi ise 4+1 ve 5+1 konutlar var. Bunlarda fiyatları yükseltiyor. Şu an Mevlana Mahallesinde,Süleyman Türk Caddesinde,Elekçi Yokuşu  dediğimiz güzergah üzerinde 4+1 daireler yapılıyor. Bu evlerin fiyatları haliyle daha yüksek oluyor. Etrafında olan binalardaki fiyatların yükselmesine de sebep oluyor" dedi.

EMLAKÇI OLARAK BİZDE SIKINTI YAŞIYORUZ

Emlakçılar olarak bizde sıkıntı yaşıyoruz. Ev ne kadar ucuz olursa biz o kadar çok ev satarız. Ev pahalı oldukça satışlarda düşüyor. Banka faizleri de çok önemli. Sürekli artan faizlerde önemli rol oynuyor bu durumlarda. Kiralamaya gelince her müşteri yeni bir binada oturmak istiyor. Yalıtımı güzel olsun ev yeni olsun istiyorlar. Durum böyle olunca kiralarda da ister istemez bir artış görülüyor" ifadelerini kullandı.

DAHA UCUZA EV YAPILABİLİR

Fiyat artışının müteahhit firmalardan kaynaklandığını söyleyen emlkaçılar,"İnşaat sektöründe ehil olmayan insanların inşaat yapıyor olmasının etkisi var konut artışlarında. İnşaatçılara sorduğumuzda demir fiyatı arttı, malzeme fiyatı arttı, gibi konuşmalar var. Bunlar doğru ancak ucuza inşaat mal etmekte mümkün. Devlet verilerine göre 100 metrekare evin maliyeti 85 bin TL civarında. Genelde devletin çıkarmış olduğu fiyatın altında bir maliyet olur. Yani daha ucuza da ev yapılabilir.