Bafra Haber-Başbakan Yardımcısı Şimşek'in Kamu İktisadi Teşebbüslerinde çalışan taşeron personelin kadroya dahil edilmesinin son derece yanlış olacağını söylemesinin ardından kullanıcılar sosyal medya üzerinden "Kamu İktisadi Teşebbüsler" hangi kurumlardır, gibi sorular sorulmaya arama motorlarında aratmaya başladı.

BAŞBAKAN YARDIMCISI AÇIKLADI

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, TRT Haber'de taşerona kadroda Kamu İktisadi Teşebbüslerinde çalışanlar dahil edilecek mi sorusunu cevapladı. Şimşek, KİT'lerin taşerona kadroya dahil edilmesi son derece yanlış olur dedi.

İşte Şimşek'in KİT'lerle ilgili taşeron açıklaması;

"BAZI HİZMETLER KALİTELİ BİR ŞEKİLDE VERİLMELİ"

KİT'lerin kadroya dahil edilmesi son derece yanlış olur. Örneğin Türkiye Petrolleri ne işe yarar, petrol çıkartır, kimle rekabet ediyor Shell ile rekabet ediyor, ulusulararası şirketlerle, katı kuralların olmadığı, esnek oluduğu şirketlerle rekabet ediyor. Nasıl rekabet edecek?

Olay sadece maliyet meselesi değil, olay bazı hizmetlerin kaliteli bir şekilde ve süreklilik arz edecek şekilde yerine getirilmesidir. Biliyoruz ki, kamu da performans düşük. Özel sektör çok daha hızlı ve verimli bir şekilde iş yapıyor, dolayısıyla sadece maliyet perspektifiyle bakmamak lazım.

Kamu İktisadi Teşebbüs kurumları

Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı Yaman Törüner'in "Kamu İktisadi Teşebbüsleri" adlı yazısında şu ifade lere yer verirken, "Kamu İktisadi Teşebbüsleri" hangi kurumlar olduğuna da yer veriyor.

"Hazine, Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) raporunu yayımladı. KİT’ler arasında iki türlü kuruluş yer alıyor. Kamu İktisadi Kuruluşları (KİK’ler), Devlet Hava Meydanları gibi, tekel durumundaki kuruluşlar. İktisadi Devlet Kuruluşları (İDK) ise, kâr amacı güden TPAO, ÇAYKUR, vs. gibi kuruluşlar. Kamu sermayeli bankalar, özelleştirilecek kuruluşlar, TMSF ve döner sermayeli kuruluşlar KİT kapsamında değil.

Ödenmiş sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait olan, oy hakkının çoğunluğu kamuda bulunan, yönetim kurulu ve denetim kurulu üyelerinin yarıdan fazlası kamu tarafından seçilen kuruluşlara ise, “kamu işletmesi” deniliyor. Belediyelerin sermayeleri üzerinde Hazine imtiyazı bulunan şirketler de “kamu işletmesi” sayılıyor.

Buna göre, TMSF, TOKİ, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı, SGK iştirakleri, THK, Ziraat Bankası, Halk Bankası, AOÇ, Vakıfbank, THY, Spor Toto, Merkez Bankası, Savunma Sanayi Müsteşarlığı iştirakleri, vs. “kamu İşletmesi” sayılıyor."