Koronavirüs vakalarının hızla arttığı son dönemlerde, bu haftaki artışlarda ilk 5’e giren Kırklareli için Kırklareli Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Taner Pehlivan, ‘Aile içinde de bulaş oluyor belli bir süre sonra ama vakalar hep çalışan insanlardan çıkıyor. İş yerlerinde hastalığı kapıyorlar ve daha sonra da ailede diğer çevrelerine yayıyorlar. İş yerlerinden kaynaklı bir bulaş söz konusu. Vakaların yüzde 60-70'ini 20 ile 40 yaş arasındakiler oluşturuyor’ açıklamasında bulundu.

ARTIŞ HAREKETLİLİKTEN

Sağlık Bakanlığı'ndan gelen son dakika açıklaması ve koronavirüs risk haritasında, Kırklareli vaka artış oranında ilk 5 il arasına yer aldı. Vaka sayısı her 100 bin kişide 298.28'den 518.23'e yükselen kentte artış oranı yüzde 73 olarak tespit edildi. Kent merkezi ve Lüleburgaz ilçesi HES uygulamasında kırmızı renge büründü. Kentte vaka artışlarının önlenmesi için tedbirler üst seviyeye çıkarılırken, filyasyon ekipleri çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Valilik ve belediye vatandaşları sık sık ev ziyaretlerinden uzak durmaları, maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmeleri konusunda uyarıyor.

İSTANBUL, ÇANAKKALE, KIRKLARELİ, EDİRNE'DE ORANLAR YÜKSEK

Kırklareli Tabip Odası Başkanı ve Eğitim ve Araştırma Hastanesi genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Taner Pehlivan, artışa etki eden en önemli şeylerden birinin bulunduğu coğrafya ile ilgili olduğunu dile getirerek, ‘Bölgede genel olarak illerin tümü yüksek yoğunluk oranındaki iller. İstanbul başta olmak üzere Çanakkale, Kırklareli, Edirne'de halen yüksek oranda devam ediyor.

BU COĞRAFYADA İNSANLAR TEMAS HALİNDE

Bu coğrafi sınırlar şu anda insanların birbiriyle temas olduğu bir bölge. En büyük sebep bu. İller arasındaki temasın mutlaka kesilmesi gerekiyor bir şekilde. Bu genel olarak, toplumsal hareketliliği durdurmaya, genel bir sokağa çıkma yasağı ve genel bir iş yerlerinin kapatılması şekilde olabileceği gibi en azından iller arası birtakım gidiş gelişlerin de kısıtlanması şeklinde olabilir" dedi.

VAKALARIN YÜZDE 90'I ÇALIŞAN KESİM

Kırklareli'de bulunan vakaların yüzde 80-90'nın bulaş kaynağının çalışan nüfustan kaynakladığını dile getiren Pehlivan, ‘Aile içinde de bulaş oluyor belli bir süre sonra ama vakalar hep çalışan insanlardan çıkıyor. İş yerlerinde hastalığı kapıyorlar ve daha sonra da ailede diğer çevrelerine yayıyorlar. İş yerlerinden kaynaklı bir bulaş söz konusu.

Daha önceki pikte de böyleyi. Belli fabrika ve iş yerlerinde çok büyük yoğunluklar yaşanmıştı. Şu anda ilimiz bazında bu büyük oranda Lüleburgaz ilçemizde yaşanıyor.

Vakaların yaklaşık 3'te 2'si Lüleburgaz ilçemizden. Lüleburgaz daha çok fabrika ve emek yoğunluğunun çok olduğu bir bölge" ifadelerini kullandı.

KOVİD SON DURUM VE TABLO SAĞLIK BAKANLIĞI TARAFINDAN AÇIKLANDI

Yapılan son dakika haberine göre Sağlık Bakanlığı, 'Türkiye Kovid- 19 Hasta Tablosu' verilerini paylaştı. Son 24 saatte yapılan 271 bin 547 testte, 49 bin 584 vaka ile 2 bin 3 koronavirüs hastası tespit edildi. Bugün yaşamını yitiren 211 kişi ile toplam can kaybı 32 bin 667'ye yükseldi.

Sağlık Bakanlığı'nca duyurulan 'Türkiye Kovid- 19 Hasta Tablosu'na göre; son 24 saatte yapılan 271 bin 547 testte 49 bin 584 vaka, 2003 hasta tespit edildi. Virüs nedeniyle 211 kişi hayatını kaybederken, 28 bin 498 kişinin de tedavisi ve karantinası sona erdi. Bugünkü verilerle toplam test sayısı 40 milyon 83 bin 142, toplam vaka sayısı 3 milyon 579 bin 185, toplam vefat sayısı 32 bin 667, toplam ağır hasta sayısı 2 bin 477, toplam iyileşen sayısı ise 3 milyon 159 bin 475 oldu.

Tabloda haftalık oranlar ise hastalarda zatürre oranı yüzde 3,1, yatak doluluk oranı yüzde 55,7, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 66,5, solunum cihazına bağlı (ventilatör) doluluk oranı yüzde 33, ortalama temaslı tespit süresi 9 saat, filyasyon oranı yüzde 99,9 şeklinde yer aldı.

Haber 365