Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Samsun Canlı Haber TV’de canlı olarak yayınlanan ’15 Temmuz Özel’ programının konuğu oldu. EXE Medya Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bozkurt’un moderatörlüğünde gerçekleşen programda Başkan Şahin, Bozkurt’un 15 Temmuz’a dair sorularını yanıtlayarak, 15 Temmuz gecesini ve ardında yaşanılanları anlattı.

ACABA DARBE GİRİŞİMİ Mİ, DEDİM'
15 Temmuz Gecesi yaşananları anlatan Başkan Zihni Şahin, “O gün Golf Kulübü’nün açılış programı vardı. Dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu Samsun’dalardı. Açılıştan sonra yemek programı vardı. Fakat yaz ayları olduğu için Bafra’daki düğün davetiye programları var diye yemeğe katılmadık. Bafra Belediyesi’nin sosyal tesislerindeyken, şoförlerimizden biri arayarak, ‘Başkanım, Boğaz Köprüsü’nde bir olay varmış’ dedi. Ben de PKK veya herhangi bir örgütün eylemi olabilir diye düşündüm. Başka bir arkadaşımız daha aradı. ‘Başkanım Ankara’da da olaylar var’ deyince ben de kolay kolay Ankara’da PKK’nın olaylar yapamayacağını düşünerek, acaba darbe girişimi mi var dedim. Bundan büyük bir rahatsızlık hissettim. O arada hemen Bafra AK Parti İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven’i aradım. O da yeni duymuş. Daha sonra hemen partiye gittik. Partide haberleşiyoruz. Çok kalabalıktı, insanlar partimizin önüne gelmişti. Bir kamyonetin üzerinde konuşma yaptık. O gece sabaha kadar bekledik. O aralar haberler de geliyordu. Bazı arkadaşlar sabaha kadar darbe girişimi biter başarısız olur dediler. Daha önceden de darbe dönemlerini hatırladığımız için, ülkenin kaybedecekleri açısından rahatsız olduk” dedi.

‘HALKIMIZA MORAL AŞILADIK’
En kötü demokrasinin, darbelerle gelen yönetimlerden daha iyi olacağını söyleyen Başkan Şahin, “Biz orada gelenlere moralde aşıladık. Hep beraber direnmeye davet ettik. Ankara’da, İstanbul’daki olayları televizyonlardan takip edebildik. Neticede, Türkiye’de çok darbe girişimleri yaşadığını biliyoruz ama böyle bir darbe girişimi daha önce olmadı. Dış güçlerin kontrolünde olan bir ekibin girişimi olduğu anlaşıldı. Ülkemize pahalıya mal oldu. Neyse ki Türk Milletinin iradesi ve dik duruşuyla hainlere geçit verilmedi” diye konuştu.

Daha önceki dönemlerde gerçekleşen darbelerle 15 Temmuz Darbe Girişimi’ni kıyaslayan Başkan Şahin, şunları söyledi:

ihtilalinde ilkokul 1. sınıftaydım. Öğretmenimiz bir gazete getirmişti. Köpek davası, bebek davası diye manşetler vardı. Hala onlar gözümün önünde. 12 Mart’ta lisede okuyorduk. Erken cemiyet hayatına girdik. Biraz da bu olayların içeresindeydik. O zamanki öğretmenlerin aşağı yukarı yüzde 95’i sol görüşlü kesimlerdi. Türkiye’de devamlı bir devrimin olacağı sosyalizmin geleceği işleniyordu. Biz de buna karşı duran bir yapıdaydık. O dönemleri çok iyi biliyorum. O dönemlerde dış güçler ülkede kaos çıksın, kaosla birlikte bizim kontrolümüzde olan yönetimlerle devam etsin istiyordu. Fakat bu dönem o zamankilerden farklıydı. Türkiye’de son dönemde, 13, 14 yıldır AK Parti iktidarıyla beraber ülkemiz çıkış yakaladı. Milli silahlar yapılıyor. Emperyalist güçler baktılar, Türkiye kendi kendine idare etmeye çalışıyor. Bundan rahatsızlık duydular. Yıllardır Türkiye’de hizmet hareketi olarak sundukları bir yapıyla beraber, tamamen uydu bir hükümet kurarak, kendi kontrollerinde bir yönetim yaparak ülkeyi sömüreceklerdi. Türkiye’de bu girişimle beraber, kısmen darbe girişimi kazansa, karşı direnç olduğunda Allah korusun Suriye gibi olabilirdik. Bu bakımdan, Allah Türk Milleti’ne acıdı ve böyle bir olay gerçekleşmedi. Yoksa ülke perişan olmuştu.”

‘DİRAYETLİ LİDERİN BİR İŞARETİ...'
Cumhurbaşkanının dirayetli duruşu, halkı sokağa davet edebilmesinin bir dirayetli duruşun simgesi olduğunu belirten Şahin, “Türk Milleti’nin özelliği, liderine inanırsa ölüme her zaman gider. Dirayetli bir liderin bir işaretiyle bütün herkes sokaklara döküldü. Kesinlikle darbe girişimi başarılı olmuş olsalardı belki kendi karşılarında olan herkesi katledecekleri. İktidar mensuplarını da kesinlikle cezalandıracaklardı. Büyük bir kıyım olacaktı. Askeriyede yine bu olaya karşı olanlar da dik durdu karşılık verdi. Askerimizin tamamı bu işin içerisinde olsalardı, durum farklı olabilirdi. Emniyet ve askeriyenin içerisinde bu görüşe karşı olanlar milleti arkasına alarak bu hainlerle mücadele ettiler. Cenab-ı Allah inşallah bu millete böyle bir badireler göstermesin diliyorum” ifadelerini kullandı

BAŞKAN ŞAHİN’İ ETKİLEYEN EN ÖNEMLİ AN…
O geceye dair kendisini etkileyen olayı anlatan Başkan Zihni Şahin şunları söyledi:

“Halkına karşı silah sıkılması, uçakların bomba atması aklım, havsalam almadı diyebilirim. Ondan rahatsız oldum. 12 Eylüllerde işkence de gördük her şeyi yaşadık ama etkisi bu kadar olmamıştır. 15 Temmuz girişimi tamamen devletin yönetimini ele geçirerek, Türkiye’yi bir kukla devlete çevirme amaçları vardı. Allah’a şükür ülkemiz bu badireyi az zararla atlattı. Buna rağmen ülkemiz manevi ve ekonomik yönden kayıpları oldu. En çokta yetişmiş bir neslin bütün enerjisi boşa gitti. İş dünyasında kullanılan insanlar oldu. Bu FETÖ hareketi ülkeye gerçekten bir darbe vurdu. Yıllardır demek ki beklenmiş bu durum.”

İNLERİNE GİRİLDİ, MÜCADELE SÜRÜYOR
FETÖ ile mücadeleye değinen Başkan Şahin, “Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi inlerine gireceğiz deniliyordu. İnlerine girildi. Mücadele ediliyor. Onlara inananlara acıyorum. Bu harekete inanan insanların artık kendilerine gelmeleri, ABD’nin bu zatı kullandığını görmeleri derhal bundan dönüş yapmaları gerekir. Manipüle edildik diye düşünenler yazık. ABD, FETÖ liderini kara kaşı kara gözü için mi bunu elinde tutuyor. Hala buna inanıyorlar. Şuana kadar ki FETÖ ile mücadele yerinde kararlılıkla devam ediliyor. Bundan sonra da bu şekilde oluşacak terör unsurlarına karşı da ülkemizin önlemlerini artırması gerekir” dedi.

KENDİSİNİ HALİFE İLAN EDECEKTİ
FETÖ’ liderinin darbe başarılı olsaydı kendisini halife ilan edeceğini düşündüğünü söyleyen Başkan Şahin, “ABD’nin kendini burada yeşil kuşak ılımlı İslam teorisi vardı. Türkiye’de kendilerinin kontrolünde ılımlı bir İslam anlayışıyla Türkiye’yi buluşturup, bütün İslam dünyasını da onun kontrolüne almayı hedefliyordu. Eğer bu darbe girişimi gerçekleşmiş olsaydı, FETÖ buraya gelip devlet başkanı olmayacaktı. Halife olacaktı. İslam dünyasını Türkiye’de kurmuş olduğu yönetimle beraber kontrol edecekti. Okulları da hazırdı. Her ülkeye okul kurmuşlar. İslam ülkelerini halifelikle kontrol edecekti. Onların ajanları sözde okullarında İngilizce öğretmenliği yapıyorlar. Başarılı olmuş olsalardı Türkiye, ABD’nin kuklası olacaktı” diye konuştu.

'ADETA KENDİ İÇİMİZDEN VURULDUK'
Terörle mücadelede FETÖ’nün askeriyeyi nasıl kullandığına yönelik fikirlerini anlatan Başkan Zihni Şahin, “Önceden dışarıdan istihbaratlar geliyor, başka yerlere gidiyordu. Oradan gelip dönene kadar atı alan Üsküdar’ı maalesef geçiyordu. Artık İHA’larla kimseye hesap vermeden terörü tespit edip müdahale ediyoruz. Vali bey de anlatıyor. Tunceli’de görev yaptığı sürede teröristler karakolu basmış uçakları beklemişler gelmemiş. Yani görülüyor ki bu hain terör örgütü buralara dahi müdahale etmiş. Kaos çıksın, her gün şehitler gelsin, halk iktidar bu işi yapamıyor sokaklara dökülsün diye bunları yaptılar. Adeta kendi içimizden vurulmuşuz. Neyse ki şimdi bu örgüt askeri yapılanma içerisinden temizlendi. Kendi milli yerli araçlarımızla teröre karşı müdahale ediliyor” ifadelerini kullandı.

Başkan Şahin, programın sonunda şu konulara da değinerek sözlerini tamamladı:
“15 Temmuz ve ülke için bugün Güneydoğu’da, Afrin’de, Zeytin Dalı Harekatı’nda olsun, Anadolu’nun Türkiye’ye yurt olması için açıldığı günden beri milyonlarca şehit verdik. Tüm şehitlerimizi minnetle anıyoruz. Allah mekânlarını cennet eylesin. Cenab-ı Allah’tan bir daha böyle bir darbe girişimlerini yaşatmamasını diliyorum. Bu ülke şehitlerin dökmüş oldukları kan üzerine kurulmuş. Bizlerin de vatandaş olarak her şeyi hissederek ülkeye karşı sorumluluklarını yerine getirmesini diliyorum. Tüm gazilerimize sağlıklı ömürler diliyorum. Allah milletimizin yar ve yardımcımız olsun. Bizim bizden başka dostumuz yok. Milletimizin dayanışma içerisinde olmasını istiyorum. Ben milletime güveniyorum. Nice farklı görüşteki insanların o badireye karşı nasıl birlikte karşı koyduklarını gördük. Allah birliğimizi daim eylesin. Tüm şehitlerimizi minnetle anıyorum. Bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyorum. İlk meşale burada yakıldı. Atılan adımların Havza’da Amasya’da, Erzurum ve Sivas kongreleriyle beraber bir devlet kuruldu. Basit bir şey değil. Türkiye bir ve beraber gelişmiş kalkışmış modern bir ülke olarak devam ettirecektir.”