Samsun'da 15 Temmuz 2016 hain darbe gecesi yaşananları an an haberimizde yazdık. O gece Samsun'da neler yaşandı, işte detaylar...
Samsun'da tarihlerin 15 Temmuz 2016'yı gösterdiği gün, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile  Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Golf Tesislerinin açılışını yapıyordu. 
İKİ BAKAN GOLF TESİSİ AÇILIŞI İÇİN GELMİŞTİ
15 Temmuz günü yapılan açılış için ünlü sinema oyuncusu Mehmet Aslantuğ ile birlikte eşi Arzum Onan, sanatçı Mustafa Keser, Tanrıverdi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Recep Tanrıverdi ve Başkan Yardımcısı İbrahim Tanrıverdi ve çok sayıda önemli isim Samsun'a gelmişti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, golf tesisinin açılışını öğleden sonra akşam saatlerine doğru gerçekleştirdi. Açılışın ardından Bakanlar golf tesisinden ayrıldı. Akşam saatlerine doğru ise darbeci hainler planlarını devreye koyarak başta İstanbul ve Ankara'da harekete geçti.
İstanbul ve Ankara'da yaşanan hareketlilik ile ilgili sosyal medyada paylaşımlar yapıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İstanbul ve Ankara'da yaşanan hareketlilik başladığında ise halen Samsun'daydı..
SAMSUN'DA KIŞLALARIN ÖNÜNE İŞ MAKİNALARI ÇEKİLDİ
İlerleyen saatlerde darbe girişiminin olduğu açıklandı, Samsun'da da bir çok kişi hain kalkışmayı TRT 1'de Yurtta Sulh Konseyi tarafından okunan bildiri ile öğrendi. Samsun'da ise darbe girişimi nedeniyle hareketli saatler yaşandı. Samsun'da bulunan askeri kışlalar olmak üzere jandarma karakollarının önlerine belediyeler tarafından iş makineleri çekildi.
DENİZALTI İHBARI YAPILDI
Samsun'da bulunan Bakan Çavuşoğlu ve Kılıç, dönemin Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile birlikte şehirde alınacak önlemlerle ilgili toplantı yaparken, bir denizaltının Valilik Konağının bulunduğu bölgede deniz açıklarında görüldüğü ihbarı geldi. Bu ihbar üzerine hareketli anlar yaşanırken, söz konusu denizaltının Samsun açıklarında olup olmadığı belirlenemedi.
GARNİZON KOMUTANI VALİNİN TELEFONLARINA BAKMADI
Dönemin Samsun Valisi İbrahim Şahin, daha sonra yaptığı kendi açıklamaları ile şuan FETÖ terör örgütü üyeliği ve darbe girişiminden tutuklu olan eski Garnizon Komutanı Mehmet Şükrü Eken'i telefonla aradı. Garnizon Komutanı Eken, yine dönemin Valisi İbrahim Şahin'in açıklamalarına göre gelen bu telefona bakmadı. (Mehmet Şükrü Eken daha sonra gözaltına alınıp tutuklanırken, tutuklu bulunduğu cezaevinde hayatını kaybetti)
MEYDANLARA İNİN TALİMATI GELDİ
Samsun'da  herkes o gece tetikteydi, şehrin sokaklarına çıkan vatandaşlar ellerine aldıkları Türk Bayrakları ile Cumhuriyet Meydanına doğru gidiyordu. İşte tam bu sırada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, televizyona çıkarak halkı darbe girişimine karşı meydanlara davet etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu çağrısı üzerine Samsun sokaklarına akan vatandaşlar Cumhuriyet Meydanına doğru kalabalık bir şekilde ilerlemeye başladı.
CUMHURİYET MEYDANI KALABALIKLARLA DOLDU
Arabaları ile sokakları çıkan vatandaşlar bir yandan slogan atıyor bir yandan da darbe girişimine tepki gösteriyordu. Samsun Cumhuriyet Meydanı 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı sonrası hınca hınç dolmuştu. Meydanda toplanan kalabalık burada bulunan dev led ekrandan gelişmeleri takip ediyordu. Daha sonra Cumhuriyet Meydanına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'da geldi. Bakanlar, Samsun Cumhuriyet Meydanında o gece tomaların üzerine çıkarak halka hitap etti. 
BAYRAĞINI ALAN MEYDANA KOŞTU
Samsun halkı, 15 Temmuz darbe gecesi sabaha kadar Cumhuriyet Meydanında bekledi ve burada bulunan dev led ekrandan darbe girişimi ile ilgili aktarılan anlık bilgileri takip etti. Sabah saatlerine doğru darbe girişiminin püskürtüldüğü haberinin verilmesi Samsun'da büyük sevinç yarattı. Samsun'da 15 Temmuz hain darbe girişimi gecesi Cumhuriyet Meydanını dolduran vatandaşlar yine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı ile başlatılan Demokrasi Nöbetlerinde de coşkulu bir şekilde sabahlara kadar nöbet tuttu.
OHAL İLAN EDİLDİ
Demokrasi Nöbetleri'nin devam ettiği sonraki günlerde tarihler 20 Temmuz'u gösterirken, ülkede OHAL ilan edildi. OHAL kararı sonrası Samsun ve tüm yurtta, FETÖ terör örgütüne yönelik başlatılan operasyonlar kapsamında çok sayıda kamu görevlisi meslekten ihraç edildi. 
OPERASYONLAR BAŞLADI
Meslekten ihraç edilen kamu çalışanları daha sonra gözaltına alınarak yargılandı. Samsun'da da OHAL kararları doğrultusunda yürütülen operasyonlarda iş adamları, kamu çalışanları, vali yardımcıları, askeri personeller, öğretmenler, avukatlar, rektör, akademik isimler ve sağlık çalışanları FETÖ soruşturmalarında gözaltına alınarak yargılandı ve tutuklandı.
FETÖ'CÜ 3 POLİS BAKANLARI TAKİP ETMİŞ
İlerleyen günlerde ise Golf Kulübünün açılışı için Samsun'a Kent Haber gelen ve darbe girişimi gecesi Cumhuriyet Meydanında bulunan Bakanlar Mevlüt Çavuşoğlu ve Akif Çağatay Kılıç'ın yakınında bulunan bir polis ile, FETÖ'den ihraç edilen bir polisin WhatsApp yazışmaları ortaya çıktı. WhatsApp yazışmalarında ihraç edilen polisin, bakanların yanında bulunan polis ile şu yazışmaları yaptığı saptandı.

WHATSAPP YAZIŞMALARI KAN DONDURDU
Diğer kişi: Ben yakındayım ama bakan burada değil (saat 21.02)
Yücel Avcı: Haberim var yerini öğrendik (saat 21.30)
Diğer kişi: Korumalar nasıl olacak (saat 21.03)
Yücel Avcı: Üç tanesi bizden (saat 21.03)
Diğer kişi; Abi emin misin bak ses seda yok boşa düşmeyelim (saat 21.04)
Yücel Avcı: Bundan sonra bana bakanım´ de (saat 21.04)
Diğer kişi: Tamam sayın bakanım, bu Faruk p......den kurtulalım yeter. (Cumhurbaşkanı) Kesin öldü mü? (saat 21.04)
Yücel Avcı: Abiler öldürüleceğini söylediler (saat 21.05)
KURTULALIM YETER DEDİKLERİ MÜSTEŞAR ÇIKTI
Bu yazışmaların sonrası ise FETÖ'cü polisin WhatsApp'ta "bu Faruk p......den kurtulalım yeter." dediği kişi ise o dönem Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç'ın müsteşarlığını yapan Faruk Özçelik olduğu ortaya çıktı.
Samsun Valisi İbrahim Şahin, Batıpark Golf Tesislerinde sivil toplum kuruluşları, siyasiler ve iş adamlarının buluştuğu toplantı’da konuştu…
Vali Şahin burada yaptığı konuşmasında netleşmemiş bir olayıda paylaşarak, 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminde Vali Konağı'nın arkasında bir denizaltının görüldüğünü, denizaltının su yüzeyine çıktığını, güverte kısmından birilerinin gözleme yaptığını söyledi. 
Vali Şahin'in bu ürkütücü açıklamasın ardından akıllara Ankara ve İstanbul'da masum insanları öldüren hain darbecilerin Samsun'da nasıl bir plan koymak istedikleri geliyor.

Vali Şahin  konuşmasında şunlara yer verdi: “Değerli Arkadaşlar; 15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ/PDY terör örgütü tarafından girişilen darbe sonucunda belediye başkanları arkadaşlarıma görev vererek kışlanın ve jandarma komutanlığının yanına iş makinalarını ve kamyonları stok ettik. Belki askeriye oradan çıkarda olumsuz bir davranış içerisine girerler diye tedbir aldık. O akşam emniyet teşkilatımız inanılmaz bir performans sergiledi. Bende gösterdikleri bu başarılardan dolayı kendilerini takdirname ile ödüllendirdim. Şehrimizde emniyet teşkilatı arkadaşlarımız başlarında Emniyet Müdürümüz olmak üzere işlerini gerçekten en güzel şekilde yapıyorlar. 
        15 Temmuz akşamı ile ilgili henüz netleşmemiş bir olayı sizlerle paylaşmak istiyorum. O gece bakanlarımız, milletvekillerimiz, belediye başkanımız, il başkanımız otururken koruma arkama geldi ve kulağıma bir şeyler söyledi. Ben de izin isteyerek emniyet müdürü, jandarma komutanı, MİT bölge başkanı ve başsavcı ile beraber makama geçtim. Arkadaşlara durumun ne olduğunu sordum. 'Konağın karşısında denizaltı görülmüş' dediler. 'Denizaltı çıkıyor, güverte kısmından bizi gözlüyorlar' denildi. Sahil Güvenlik Komutanı'nı arayarak gözlem için bir devriye çıkarmasını istedim. Gittiler fakat 'herhangi bir şey yok' diye geri döndüler. Tabi bir zaman sonra bu durum beni daha fazla rahatsız etti. Varsa böyle bir şey ortaya çıkmalı, hele gerçekse bunun affı mümkün değil. OHAL bürosunda görevlendirdiğim vali yardımcısına söyledim. O da o akşam görevli olan polisleri dinlemiş. Polislerimiz, 'Biz çocuk değiliz gördük. Hatta dürbünle baktık. Onların da bizi büyük dürbünleriyle izlediklerini gördük. Bizi gördüklerinde yavaşça kayboldular' dediler. Ben de başsavcımızla görüştüm. O da 'İnebolu'ya bazı fakslar gitmiş' deyince bunu inceleyelim dedik. Başsavcılığa bu durumu şikayet konusu olarak bildirdik. 
VALİLİK KONAĞINI MI PATLATACAKLARDI
Denizaltılar radar sistemiyle denizin altında hareket ettikleri için eğer kayıtlar silinmemişse bir şekilde ortaya çıkacak. Tabi böyle bir şey varsa bu vahim bir durum. Acaba konakta bakanlar var diye konağı mı patlatacaklardı, yoksa başarılı olsalardı oradan bakanlarımızı mı götüreceklerdi şu an için bilmiyoruz. Umarım ki, böyle bir şey yoktur.
Değerli Arkadaşlar; Hayat devam ediyor. Ekonomik göstergelerin daha iyi olması konusunda gayret sarf etmemiz gerekiyor. Zaten bu darbe girişiminin başarıya ulaşmamasının birkaç nedenlerden birisi de milli gelir seviyemizin kişi başı 10 bin dolar olmasıdır. Milli gelir seviyemizi kişi başı 15 bin, 20 bin seviyesine çıkartırsak hiç ikimse bir daha böyle bir darbe girişimini aklının uçundan bile geçiremez. Bu terör örgütü o zaman satılık insan bulamayacak. Bundan sonra ülke olarak el frenini indirdik, gaza basacağız, otomatik vitese atacağız ve inşallah ülkemiz Avrupa ülkelerinin de önüne geçecek. Zaten bu üst akıl Türkiye üzerindeki emellerini bu ülke insanının daha iyi olmaması için mücadelesini sürdürüyor. Ama biz onlara rağmen bu işi başardık. Sürekli bir engel çıkarıldı. Türkiye ne zaman iyi bir şeyler yapmaya çalışsa devamlı olarak mani olundu. Artık başaramayacaklar. Türkiye zor bir coğrafyada yaşıyor. Nasıl İstanbul’da boğaz köprüleri önemliyse, FETÖ/PYD terör örgütü çeteleri köprüyü tuttularsa, üst akıl diye tabir ettiğimiz bazı süper devletler de Türkiye dünyanın köprüsü diye Türkiye üzerine bu kadar uğraşı sarf ediyorlar." dedi.
Haber Samsun Kent Haber’den  Özel izinle alınıp yayınlanmıştır

Haber içeriğinin tüm telif hakkı Samsun Kent Haber'e aittir.
Kaynak gösterilse dahi başkaca mecralarda yayınlanması durumunda hukuki hakların
devreye gireceği bilinmelidir.