FETÖ'yle gündeme gelen ve patent sahibi olan David Keynes'in ‘sistemi kullananların yüzde 90'ı cemaatçiydi’ dediği, şifreli mesajlaşma programı ByLock, Samsun'da 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana gerçekleştirilen operasyonlarda 252 kişiyi ele verdi. ByLock kullananların birçoğu öğretmen, hakim ve savcı. Bu programı kullandığı tespit edilen 2 üsteğmen, 1 işadamı ve 1 ceza infaz memuru da halen cezaevinde.

 

YÜZDE 90’I CEMAATÇİYDİ

FETÖ'yle gündeme gelen şifreli mesajlaşma programı ByLock'un kuruluşundan bu yana patent sahibi olan David Keynes'in yaygın bir gazetede yer alan açıklamaları, gözlerin bir kez daha FETÖ üyelerinin şifreli haberleşme programı olan Bylock'a çevrilmesine neden oldu. ByLock'u 600 bin kişinin indirdiğini, kullanıcıların çoğunluğunun Türkiye, S. Arabistan ve İran'da bulunduğunu söyleyen Keynes, Türkiye'de sistemi kullananların yüzde 90'ının cemaatçi olduğunu da açıkladı.

 

GARİBANLARI SÖMÜRDÜLER

ByLock'u üniversite yıllarından tanıdığı 'Tilki' lakaplı eski ev arkadaşı tarafından tasarlandığını söyleyen Keynes, kendisinin cemaat üyesi olmadığını ancak müşterileri arasında cemaatin tabanından insanlar bulunduğunu belirterek, “Ben Fetullah Gülen’in şizofren olduğunu ve rol yaptığını düşünüyorum. Çevresindeki insanların da para kaynaklarını kontrol ederek, garibanları ve alttakileri sömürdüğünü düşünüyorum. Tabanın masum ama üst tabakanın bir darbe örgütü olduğuna inanıyorum” sözleriyle gündeme oturdu.

 

SAMSUN'DA 252 KİŞİDE TESPİT EDİLDİ

MİT'in programı fark etmesi ve çözümlemelerin başlamasıyla Türkiye genelinde ve Samsun'da da ByLock operasyonları hızlandı. Samsun'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, Bylock'culara yönelik şimdiye kadar yapılan operasyonlarda 252 kişi gözaltında alındı, bu kişilerin şimdilik 50'si tutuklandı.

 

ÖĞRETMENLER ARASINDA YAYGIN

Yapılan operasyonlar ve gözaltılar, By Lock sisteminin en çok bu yapıyla bağlantılı olan öğretmen, hakim-savcı ve TSK içerisinde kullanıldığını ortaya koydu. Hatırlanacağı gibi Samsun'da, Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, soruşturma çerçevesinde 60 ekip ve 250 polisin katılımıyla kent merkezindeki 55 adrese eş zamanlı operasyon düzenlenmiş, meslekten ihraç edilen ve ByLock kullandıkları öne sürülen Aktif Eğitim-Sen üyesi 45 öğretmen gözaltına alınırken, bu kişilerin 29'u tutuklanmıştı. Kavak'ta yapılan ByLock operasyonunda da 15 öğretmen gözaltına alınmış, adliyeye çıkarıldıktan sonra cezaevine gönderilmişti.

 

 

189 HAKİM VE SAVCININ TELEFONUNDA ÇIKTI

Samsun'da ayrıca Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi tarafından örgütün kriptolu iletişim programı 'ByLock'u kullandığı tespit edilen 189 hakim ve savcının açığa alınarak suç duyurusunda bulunması üzerine Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı. Yapılan operasyonlarda 4 hakim mahkemece tutuklanırken diğer 6 Hakim ve Savcı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

 

HİMMETÇİ DE BYLOCK KULLANMIŞ

Yine polisin yaptığı yol uygulamasında yakalanan ve FETÖ/PDY terör örgütünün haberleşme programı ByLock kullandığı iddiasıyla adliyeye sevk edilen Canik Başarı Üniversitesi'nden 44 yaşındaki Nevzat K. yakalanarak, tutuklanmıştı. Öte yandan Samsun E Tipi Kapalı Cezaevi'nde görevli bir infaz koruma memuru ByLock soruşturması kapsamında tutuklandı.

 

SAHİL GÜVENLİK’TEN 2 ÜSTEĞMEN

ByLoc operasyonları kapsamında Samsun'da Sahil Güvenlik Bölge Komutanlığı'nda görevli 2 üsteğmen de tutuklandı. Yapılan operasyonda ByLock kullandıkları iddia adilen Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı’nda görev yapan Üsteğmen A.H.M.’yi İstanbul’da, Üsteğmen A.S.’yi ise Samsun’da yakalayarak gözaltına aldı. Gözaltına alınan üsteğmenlerin evlerinde yapılan aramada incelenmek üzere dijital envanterlere el konuldu.

 

BİR İŞADAMI DA CEZAEVİNDE

FETÖ operasyonları kapsamında gözaltına alınan diğer bir isim de Yeşildal Makine Hırdavat Sanayi Ticaret Limited Şirketi'nin ortaklarından T.Y. idi. T.Y., terör örgütüne üye olmak ve örgüte finansman sağlamaktan yakalanarak tutuklanmıştı.

 

BYLOCK İLE DARBEYİ YÖNETTİLER

Savcılık yetkilileri, Samsun'da ByLock operasyonlarının önümüzdeki günlerde de deam edeceğini belirttiler. FETÖ üyesi olan kişilerin ülkemize gerçekleştirdikleri kanlı darbe teşebbüsünü, kendi geliştirdikleri Bylock adlı Android uygulamasını kullanarak planladıkları belirtiliyor.

Kaynak: gazetegerçek