Bazı vatandaşlar açılan kurslardan para alındığını belirtirken, bazı vatandaşlarımızda kurs sonunda sertifika alırken Halk Eğitim Merkezi Okul Aile birliği adına zorla bağışa zorlandıklarını ifade ettiler.

Bünyesinde bir çok kursu barındıran ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Bafra Halk Eğitim Merkezi’nin Kursiyerlerinden aldıkları Kurs kayıt ücretleri yasalmı.

BAĞIŞ ADI ALTINDA PARA ALINIYORMU

Türki’de vasıflı ve meslek sahibi kişilerin yetişmesi için kurulan MEB’e bağlı Bafra Halk Eğitim Merkezi’nde Kurs parası,belge parası ve hoca parası adında 100,150 tl  zorla para toplanıldığını bir çok kursiyer tarafından ifade ediliyor.

Öte yandan;Bafra İŞKUR İle Bafra Halk Eğitim Merkezi’nin ortaklaşa düzenlemiş oldukları Meslek Edindirme Kursunda okuyan bazı öğrenciler Bafra Halk Eğitim tarafından kendilerinden 100,150 tl Bağış adı altında para istendiğini BAFRA İŞKUR’A bildirdiler.

UYARI YAPILDI

Bafra İŞKUR 03-03-2017 Günü Bafra Halk Eğitim Kursuna yazı yazarak kursiyerlerden para istendiğini ve bu istenen para’nın yasal olmadığını bir daha tekrarlanması halinde konuyu Milli Eğitim Bakanlığına taşıyacaklarını ifade ettiler.

YASA NE DİYOR?

Halk Eğitim Merkezi Kursları ÜCRETSİZDİR!
HEM’de verilen tüm kurslar tamamen ücretsiz olup, isteğiniz dışında kimse sizden kayıt, öğretim ve sertifika alımı esnasında ücret talep edemez, zorlayamaz.

25. Madde Zorla Ücret Almayı Yasaklıyor
Kayıtlarda ücret talep eden kurs yöneticilerinin en büyük dayanağı MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YAYGIN EĞİTİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ 25. maddesi olup, aslında yönetmelikte kurs yöneticilerine istem dışı ücret alamayacaklarını belirtiyor. Şimdi dilerseniz birlikte 25. maddeye bir göz atalım.

MADDE 25 – (1) Kurs düzenlenmesi ile ilgili eğitim ihtiyaçlarını belirleme çalışmalarından sonra talep edilen kurs, merkezin imkânlarıyla açılır. Gerekli olan araç, gereç, teçhizat, bina, bütçe, personel ihtiyaçları merkezlerce karşılanır. Kursa katılanlardan durumu uygun olanlar, kendi istekleriyle etkinlik giderleri için okul aile birliğine katkıda bulunabilirler.

SAMSUN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ;YASAL DAYANAĞI YOK

Konu ile ilgili görüştüğümüz Samsun Milli eğitim İl Müdürlüğü yetkilileri böyle bir kurs ücretinin yasal dayanağı olmadığını belirterek Bafra Halk Eğitim Merkezi Müdürünün bir açıklama yapması gerektiğini belirttiler.

 

***Bafra Halk Eğitim Merkezi’nde iddia edilen hayali kurslar ve Bafra İsmail Ahıskalı Meslek Eğitim merkezi ile ilgili iddiaları da araştırmaya devam ediyoruz.