Yeni bin yılın başında yarış içerisinde olan şehirlerin doktorlarının belediye başkanları ve meclis üyeleri olduğunu belirten Canik Belediye Başkanı Osman Genç, "Şehir yalnızca insanların oturduğu, çalıştığı, akşam evine gidip uyuduğu mekan değildir. Mekansal planlamanın yanısıra sosyolojik planlamayı da yapmak zorundayız. Sosyolojik planlamayı yapamayan şehirlerin medeniyet iddiası olamaz. Medeniyet iddiası olamayan bir ülkenin de gelecek iddiası olmaz. Yani insan şehirde öncelikle kendisini sonra da şehri inşa etmelidir. Bunu da sağlayacak olan yerel yöneticilerdir" dedi.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM KONULU SUNUM YAPTI

Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından OMÜ Atatürk Kültür Merkezi'nde Canik Belediyesi sponsorluğunda düzenlenen ve deprem mühendisliği alanında dünyanın önde gelen bilim insanlarının araştırmalardaki son gelişmeleri ve bilimsel sonuçları değerlendirileceği "Uluslararası İleri Depreme Dayanıklı Yapılar Kongresi'nin (AERS-2016) açılışında "Kentsel Dönüşüm" konulu sunum yapan Başkan Osman Genç, şehirlerin mekansal master planlamasının yanında sosyolojik master planlamasının da yapılması gerektiğine işaret etti.

 

'ŞEHİRLER DEĞİŞİMİ YAKALAMALIDIR'

Sunumunda dünyanın baş döndüren bir hızla değiştiğini ve artık şehirlerin yarıştığını vurgulayan Başkan Osman Genç, "Dolayısıyla dünyada yaşanan değişimi şehirlerimizde de yakalamalıyız.  Şehirler; İnsanların geleceğini şekillendiren en önemli mekanlardır. İnsanların geleceğine ufuk çizecek olan şehirlerdir. Eğer doğru bir dönüşümü sağlayamazsak sadece şehirleri değil, geleceğimizi de kaybederiz. Bunu sağlamamız için insanı merkeze koyan bir şehir planlarına ihtiyacımız var. Mekansal planlamanın yanısıra sosyolojik planlamayı da yapmak zorundayız. Sosyolojik planlamayı yapamayan şehirlerin medeniyet iddiası olamaz. Medeniyet iddiası olamayan bir ülkenin de gelecek iddiası olmaz" dedi.

 

'SAMSUN'UN SEMBOLLERE İHTİYACI YOKTUR'

Bir şehrin sadece beton binalarla imar edilemeyeceğine işaret eden Başkan Genç, "Bu şekilde sadece kent oluşturursunuz, ama bir şehir, bir medeniyet inşa edemezsiniz. Derin bir tarihi hafızaya sahip olan Samsun, Selçuklu, Osmanlı ve milli mücadele şehridir. Dolayısıyla turizm için dahi olsa Samsun'un sembollere ihtiyacı yoktur. Şehre ruh kazandıran medeniyet ve kültürdür. Bu medeniyet ve kültürü topluma adapte edecek ise yerel yöneticilerdir. Hacı Bayram Veli'nin 'İnsan, şehri inşa ederken aslında taşın toprağın arasında kendisini inşa eder. Gönülde her ne var ise, şehir olarak görünür. Gönlü taş olanın şehri taş, gönlü aşk ile dolu olanın şehri gülistan olur' sözü bir şehrin nasıl olacağını bizlere anlatmaktadır" diye konuştu.

 

'MESELE MİLLETİN GÖNLÜNÜ YAPMAK'

Yaptıkları kentsel dönüşümlerle sadece yeni bir şehir değil, sosyolojik gelişmeyi de sağladıklarını dile getiren Başkan Genç, "Mesele, bina yaparken, milletin gönlünü de yapmak, milleti memnun etmek, millete bir ufuk çizmektir. Kuzey Yıldızı olsun, Güzel Evim Mutlu Geleceğim projelerimiz olsun hepsi insanlarımızın yaşam konforunu artırdı. Daha önce bizden yol, kaldırım isteyen insanlarımız artık kültür merkezi, eğitim merkezi, spor merkezi istiyor. İnsanlarımızın ufku büyüdü. Çocuklarımız, gençlerimiz, kadınlarımız olmak üzere 7'den 77'ye herkese hitap eden yatırımlarımızla ilçemizde sosyal bir sirkülasyon sağladık. Yani insanlarımızı apartmanlara, 4 duvar arasına hapsetmedik" ifadelerini kullandı.

 

'İNSAN BOZULURSA ŞEHİR BOZULUR'

Şehrin, içinde yaşayan herkesin olduğunu ifade eden Başkan Genç, "Şehir bize Allah'ın emanetidir, çocuklarımızın bir emanetidir. Şehir yalnızca insanların oturduğu, çalıştığı, akşam evine gidip uyuduğu mekan değildir. Bir şehir sadece taş, toprak ve çimento ile meydana gelmez. İnsanın eğitim, kültür, inanç gibi asgari yaşamsal ihtiyaçlarını mutlaka dikkate almak zorundayız. Bunlardan vazgeçtiğimiz gün, istiklalimizden ve istikbalimizden vazgeçtiğimiz gündür. Çünkü şehir, adeta bir kaptır. İçinde yaşayanlara kendi şeklini verir. İnsan bozulursa, şehir bozulur. Her anlamda sağlıklı insan, sağlıklı şehir demektir. Eğer bir şehir gelişecekse, değişimin içine kültürü, aileyi, ahlakı da koymalıyız. Biz Canik'te bunu yapıyoruz" dedi.

 

'FİKİR DÜZEYİMİZİ 4. SEVİYEYE ÇIKARMALIYIZ'

Samsun'u daha ileriye götürmek için birlikte hareket edilmesi gerektiğine vurgu yapan Genç, şunları söyledi: "Milletvekilleri, belediye başkanları, sivil toplum örgütleri hep birlikte ortak akılla çalışmalıyız.  Vizyonunuz, stratejiniz, hedefiniz yoksa bir şey başarmanız mümkün değildir. Bugün 3. bin yılın başında ürettiğiniz kadar değerlisiniz. Fikir düzeyimizi mutlaka 4. Seviyeye çıkarmak zorundayız. Şehrin geleceğinin tartışılması aslında insanın geleceğinin ne olacağının konuşulması anlamına gelmektedir. Çünkü yarını bugün belirler. Belediyecilik sadece alt yapıdan ibaret değil. Siz insana dokunamazsanız, insanın ruhunu okşayacak projeler ortaya koyamazsanız, çözümler üretmezseniz yaptığınız hizmetin anlamı yok. Kısacası Medeniyet dediğimiz şehir bugün küresel endüstridir. İnsanımızı, şehirlerimizi dönüştürecek stratejiler geliştirmeliyiz."

 

BAŞKAN GENÇ’E PLAKET

Sunum sonunda Rektör Yardımcısı Mehmet Kuran tarafından Başkan Genç’e kongreye katkılarından dolayı plaket verildi. Rektör Yardımcıları, Dekanlar, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı "Uluslararası İleri Depreme Dayanıklı Yapılar Kongresi'nin (AERS-2016) 28 Ekim'de sona erecek.