Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, SAKİ Olağan kongresinde yaptığı konuşmada mahkemenin yetkisini aştığını ve önceki yönetimin su indirimi yaptıkları için kendilerine Zimmet çıkarılması Gerekiyordu gerektiğini kaydetti.

SASKİ 2. Olağan Genel Kurulunda konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, yasada maliyetin altında bütçe oluşturulamayacağı hükmünün olduğunu hatırlatarak, “İlk geldiğimiz ocak ayında indirim yapılırken oradaki karara bakmak lazım. Maliyet + yüzde 10 kararına uyarak mı o karar alınmış, uymayarak mı alınmış? Aylık 1 milyon TL zarar eden SASKİ, o karar alındıktan sonra zarar aylık 4 milyon TL'nin üzerine çıkıyor. Yasada, 'Maliyetinin altında bütçe oluşturamazsın' demiyor mu? Kamu zararına sebebiyet verirsiniz. Hatta zimmet çıkması lazım o kararları alanlara değil mi?" diye konuştu.

ORADA HAKİMLER SASKİ KOMİSYONLARININ ÖNÜNE GEÇTİLER

2. İdare Mahkemesi'nin geçmiş 7 aylık su tarifesi kararını da eleştiren Demir, "Söz konusu kararda mahkeme yetkisini aşmıştır. Mahkeme, SASKİ komisyonlarının önüne geçmiştir. Teknik alt yapısının önüne ve genel kurulun yerine geçmiştir. Kararda enflasyon TEFE-TÜFE hesabı yapmıştır. Aslında usule bakmalılardır. SASKİ, İSKİ kararlarında belirtilen yasal hükümlülüklerine göre hareket etmiş mi? Buna bakabilir. Orada bakabileceği maliyet + yüzde 10 hesabı vardır. Uyguladığı tarifede elde ettiği gelirde maliyet harici yüzde 10'u aşmış mı aşmamış mı? Buna bakabilir. 'Yasadaki şu usule riayet etmedi' diyebilir. Mahkeme kararına saygılıyız ama eleştirilerimizi de ifade etmek durumundayız. Orada hakimler ve mahkeme SASKİ Genel Müdürü'nün ve SASKİ'nin icrai görevlilerinin hesabını yapmıştır. Bununla ilgili yetki kullanmıştır. Bu doğru değildir. Kararda enflasyon hesabı yapmış. TEFE-TÜFE dediği enflasyon hesabıdır. Tamam, biz de şimdi enflasyon hesabına göre karar alıyoruz. Biz kaldı ki daha sonraki kararlarda genel kurul kararı ile 2 kez indirim yaptık. TEFE-TÜFE enflasyon üzerinde bir değer almışsa onun indirim kararını aldık" dedi.

ZİHNİ ŞAHİN İNDİRİM YAPMIŞTI

Önceki dönem Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin' 2019 yılı’nda, "Konut ve iş yerlerinde kullanılan su fiyatlarında 01 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 15 indirim yapmıştı.

ZİMMET NE DEMEK, TDK SÖZLÜK ANLAMI NEDİR?

Eski bir sözcük olan zimmet sözcüğü bugün de yaygın biçimde kullanımda bulunmaktadır. Zimmet sözcüğü Türkçeye Arapçadan geçmiş bir kelimedir. Zimmet kelimesinin tam olarak ne anlama geldiğini öğrenmek isteyen kişiler öncelikle Türk Dil Kurumu sözlüğüne yönelmektedirler. Türk Dil Kurumu ( TDK ) sözlüğünde "zimmet" sözcüğünün anlamına bakıldığında ise şu açıklamanın yer aldığı görülmektedir:

Üstünde olan şey

Kurum ve kuruluşlarda çalışanlara ya da para işleri ile uğraşan görevliye imza karşılığı teslim edilen para ya da eşya

Bir kimsenin yasal olmayan yollardan üzerine geçirip ödemeye zorunlu olduğu para

Bir ticaret kuruluşunun borçlarının tümü,

Zimmete Geçirmek Ne Anlama Gelir?
Zimmete geçirmek ise; bir kamu görevlisinin görevi dolayısıyla kendisine devredilmiş olan ya da koruma ya da gözetimi ile yükümlü olduğu şeyi mal edinmesidir.