Köprü ve otoyollar yeni yapılan yol ve tünelleri finanse ediyor.


Yeni yapılan Ilgaz tüneli, ovit tüneli gibi devlet yatırımlarının finansmanı milletin ödediği köprü ve otoyol ücretleri ile finanse edildi. Devletin cebinden kuruş çıkmadan üstelik vatandaşa da ücretsiz olarak sunulan bu otoyol ve tünellerin sayısını arttırarak zaman ve yakıttan tasarruf sağlamaya devam edilcektir. Aynı zamanda can ve mal kaybını %80 oranında azaltan bu yatırımlar için yap-işlet-devret yönteminin kullanılmasına gerek olmadığı çok açık olarak bu yatırımlarla ortaya çıkıyor.

Bazı şehirlerde tünel, köprü gibi yatırımların yap-işlet-devret modeli ile hayata geçirilmesi ve yatırımcı firmalara uzun yıllar gelir elde edecek şekilde sözleşme imzalanması, üstelik geçiş ücretlerinin 180 tl^yi bulması vatandaşın tepkisini çekiyor.

Yapılan yatırımların memleket için hayırlı olduğunu ancak kullanılan finansman yönteminin çok yüksek geçiş ücretleri ve uzun yıllar sürecek ücret ödeme durumunu ortaya çıkaradığını söyleyen vatandaşlar, yatırımların mevcut gelirlerle dış finansmansız yapılarak sunulması yönünde görüş belirtiyor.

Yapılan yatırımların ülke için çok önemli olduğunu ancak sonsuza dek yüksek ücretlerle geçiş hakkının önce bazı şirketlere daha sonra devlete geçerek devam edeceğini belirten vatandaşlar, bunun sürdürülebilir olmadığını ileri sürüyor.



brthaber.com