Çin Paris iklim anlaşmasını onayladı

 

Devlet haber ajansı Xinhua bildirdiğine göre, Çin'in en büyük yasama organı  Paris küresel iklim anlaşması onayladı.

Ülke iklim değişikliğine sebep olan zararlı CO2 emisyonlarının, dünyanın en büyük yayıcısı olduğunu kabul etmiş durumda.

Çin ve ABD ortaklaşa Cumartesi günü daha sonra ikili zirvede onaylanmasını açıklaması bekleniyor.

Anlaşma ile Aralık ayında bir dönüm noktası oldu, ülkeler 2C altındaki sıcaklıklarda küresel ortalama artış (36F) tutmak için yeterli emisyonlarını azaltmak için anlaştılar.

İklim değişikliği nedir?

İklim anlaşma bizim için ne anlama geliyor?

Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi üyeleri bir hafta sürecek seans sonunda Cumartesi sabahı "gözden geçirmekle ve Paris Anlaşması'nı onaylayan önerisini" benimsemiştir.

Paris anlaşma dünyanın ilk kapsamlı iklim anlaşması olduğu bir gerçektir. Aralarında küresel karbon emisyonlarının% 55 üretmek en az 55 ülke tarafından onaylanmasından sonra sadece yasal yürürlüğe girecek.

Analiz: Brthaber Çevre Analisti Tolga Merdoğlu

Çin’in Paris iklim anlaşmasına imza koyması önemli bir dönüm noktasıdır.

Diğer gelişmiş ülkelerin de bir an önce iklim anlaşmasını imzalaması önünde çok büyük zorluklar vardır. Ancak dünyanın geleceği için bu zorlukların aşılması gerekiyor. Diğer milletler hala iç politika sebebiyle bazı onayları veremiyorlarsa da bu fosil yakıtların kullanımının önüne geçilmesi G20 zirvesinin de en önemli meselesi olacaktır.

Diğer milletlerin hala kendi onaylanmasını üzerinde uğraşmak, ancak bu fosil yakıtlara sübvansiyon aşamalı onların sözü ile daha hızlı hareket için hafta sonu G20 ülkeleri üzerinde baskı koyacaklardır.

Yeterince diğer oyuncular Paris anlaşma yasasını yapmak için ileri adım atacaklar ancak onları büyük zorluklar beklemektedir.





Paris anlaşması: Önemli noktalar

1.       (27F) 2C (36F) "çok altında" küresel sıcaklık artışını tutmak ve 1.5c bunu sınırlamak için çaba sürdürmeye

2.       En kısa sürede sera gazı emisyonlarını zirve ve bu yüzyılın ikinci yarısında kaynakları ve sera gazı lavabolar arasında bir dengeye ulaşmak için

3.       Her beş yılda bir ilerlemeyi gözden geçirmek için

4.       Gelecekte daha fazla finans için bir taahhüt ile 2020 yılına kadar gelişmekte olan ülkeler için iklim finans ihtiyacı:  $ 100 milyar/yıl

5.       Anlaşma yürürlüğe girer girmez, onaylayan ülkelerin çıkmadan önce üç yıl en az beklemek zorunda

Başkan Obama, iklim bozulmasını uyarmak için Nevada ve Hawaii ziyaret ettiği bir miras turu sonunda Çin'de.

Son yıllarda o da Amerika'nın geleceği için  ona politik alan satın almakla kendi iklim taahhütlerini kabul etmek gerektiği hususunda isteksiz Çin’i ikna etmeyi başardı.

ABD üst sınırı için gayretini, 2025 yılında 2005 seviyesinin altında 26-28 göre% emisyonlarını azaltmak niyetinde diyor.