BÜYÜK RESİM

CHP milletvekili Deniz Baykal, başkanlık sisteminin tartışılması gerektiğini söyleyerek, "Rekabet edebilecek duruma gelinebilir" dedi

Antalya Milletvekili Deniz Baykal, başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin olarak, "Sistem kaçınılmaz noktaya gelince bunu değerlendirmek gerekir diye bakıyorum. Bu kadar sıkıntıyı yaşadığımız bir dönemin şartları içinde değerlendirmemiz gerekir başkanlık sistemini" dedi.

Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin gündeme getirdiği başkanlık sisteminin tartışılması gerektiğini söyledi.

"Tartışırken meselenin özünü kaçırmamak lazım... Terörle mücadelenin neresindeyiz? Terörle mücadeleye destek veriyor muyuz, vermiyor muyuz? Bunun neresindeyiz? Paralel devletle mücadelenin neresindeyiz? Sonra dış politika sorunları.. Siyasette dürüstlük, ahlak konuları.. Kısacası bu konularda güven veren, inandırıcı bir siyasi duruşu partimiz gerçekleştirebilse inanıyorum ki, başkanlık rejimi partimiz için önemli bir yer tutacak. Dedi.

Son günlerde deneyimli siyasetçilerin Başkanlık sisteminin görüşülmesi üzerinde fikir birliği etmesinin sebebini merak edenler var muhakkak.

Bize göre Devlet içerisinde ciddi bir iç çatışma tehlikesinin önlenmesi için Başkanlık sistemi nedir ne değildiri vatandaşın anlaması gerekiyor. Bunun için de akpartinin hangi teklifle geleceğinin açık açık belli olması ve hayaller üzerinden değil, gerçek belgeler üzerinden tartışmanın yürütülmesinin ülke geleceği için kaçınılmaz olduğu aşikardır.

Başkanlık sistemi denen şeyin içeriği nedir bilinmiyor. Bu içeriğin artık gün yüzüne çıkması gerekir. Bunun için de içi boş bir kavram üzerinden değil, fiili teklifler üzerinden tartışmaların yapılması ülke menfaatinedir.

Sonrasında önce meclis oylar ve gerekirse halk oylar. Yeter ki çorbanın içinde ne var biline….

Tolga Meroğlu

Analiz-Haber