Adalet ve Kalkınma Partisi’nde seçim yenilgisine ilişkin muhasebe süreci başladı. Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında geçtiğimiz günlerde  toplanan Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) toplantısında yenilginin temel nedenleri tespit edilmişti. 

Bu nedenler, “ekonomik kriz, yanlış aday tercihi ve son ana kadar ek zam sözü bekleyen emeklilerin bu beklentilerinin karşılanamaması” olarak sıralandı.

DETAYLI ANALİZ 

Ak Parti kulislerinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın parti yönetimi ve kabinede değişikliğe gideceği beklentisi yüksek. Erdoğan'ın MYK toplantısında özeleştiri yaptığı bilgisi basına servis edilmişti. Parti kaynaklarına göre MYK toplantısında alınan karar doğrultusunda, seçim yenilgisinin nedenleri kurulacak komisyonlar aracılığıyla detaylı analiz edilecek, yani bir anlamda “hasar tespiti” yapılacak. 

SEÇİMİ EMEKLİLER BELİRLEDİ 

Gerek MYK, gerekse parti içinde dar gruplarla yapılan değerlendirmelere göre parti yönetimini de şaşırtan sonuçların nedeni, kamuoyu anketlerinde ve sahadan alınan izlenimlerde böyle bir yenilgi tablosunun öngörülememesi. Parti kurmayları seçmenin oylamanın "1 hafta-10 gün öncesinde tutum değiştirdiğini dile getiriyor. Bunun en önemli nedeni olarak da, emeklinin “ek zam” beklentisinin karşılanmaması gösteriliyor. Bazı parti yöneticilerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ankara ve İstanbul mitinglerinde emeklileri rahatlatacak düzenleme  müjdesi vereceği beklentisi yarattığı düşünülüyor. Beklenti karşılanmayınca da emeklilerin tepki olarak ya sandığa gitmediği, ya boş oy kullandığı ya da farklı partiye oy verdiği düşünülüyor.

MAKRO HİZMET KARŞILIK BULMADI 

Ak Parti  en çok yol, köprü, savunma sanayi gibi büyük projelerle övünüyordu. Seçimden çıkan tablo sonrasında ise bazı parti kurmayları “makro hizmetlerin ekonomik kriz nedeniyle bunalan seçmen için bir anlam ifade etmediğini“ söylüyor.

Bu çevrelerde, "Makro anlamda hizmet yapıyoruz ama mikro anlamda da vatandaşın cebine bir şeyler girmeli. Yol, tünel yapıyorsun ama benzin fiyatı almış başını gitmiş, ücretleri yüksek, zaten o yolu kullanmıyor ki karşılık bulsun” özeleştirisi yapılıyor.

CHP’NİN PROJELERİ KARŞILIK BULDU 

CHP’li belediyelerin sosyal yardımlarının bu nedenle karşılık bulduğu ve tepki oylarının yeni adresi olduğu ifade ediliyor. Yapılan bir başka tespit ise bir kez partiden uzaklaşan seçmeni artık geri döndürmenin kolay olmayacağı, hatta bir bölümünün hiç dönmeyebileceği yönünde.Bu kapsamda Genel Merkezin bundan sonra farklı bir yöntem uygulaması ve küskün seçmenlerin en kısa sürede partiye tekrar kazandırılması için çalışma yapılması bekleniyor.  

YANLIŞ ADAY MI KAYBETTİRDİ?

Bazı yerlerde aday tercihi seçim yenilgisinin baş  nedenlerinden görülüyor. Aday tespitinde, objektiflikten uzaklaşılması, yeterli veya gerçekçi saha ölçümlerinin yapılmamış olması, seçmenin yanlış adayda ısrara tepki göstermesi olarak değerlendiriliyor. Bir başka neden  olarak ise Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile ittifak dışında kalan yerlerde, iki partinin çekişmesi nedeniyle CHP’nin aradan sıyrılması gösteriliyor.

DEĞİŞİM OLACAK MI? 

Erdoğan, MYK toplantısında, seçim yenilgisinde, genel merkez yönetimi, teşkilatlar ve adayların da payı bulunduğu değerlendirmesi yapmıştı. Erdoğan’ın bu sözleriyle parti yönetimi ve teşkilatlarda değişime gideceği mesajı verdiği, bu değişikliğin kabineye de uzanabileceği öngörülüyor. Ancak bazı parti kurmayları, Erdoğan’ın bu değişiklik için acele etmeyeceği, komisyonların seçim analizlerine ilişkin raporuna göre hareket edeceği tahminini dile getiriyor.