AB ne Tepki Verecek?

Dışişleri bakanı Çavuşoğlu Hollanda'ya gitmekte diretince Hollanda'da uçağa iniş izni vermeyerek karşı resti çekti. Şimdi gözler Cumhurbaşkanında ve Türkiye'nin Hollanda'ya yaptırım yapıp yapmayacağında.

Türkiye Hollanda'ya karşı bir yaptırıma girşirse Avrupa Birliği buna topyekün cevap verebilir. Bu durumda Türkiye yaptığı hamlenin altında ezilir mi? İşte bu kritik nokta.

Bu yüzden atılacak adımların sonuçlarının şimdiden çok iyi hesaplanması gerekiyor.

Mağduriyet yaratmak için Avrupa üzerinden baskılama, tepki alma ve tepki verme süreçlerinin yürütüldüğü şeklinde yanlış bir izlenim ortaya çıkmaması için sağlıklı ve bütüncül düşünülmesi gerektiği ortaya çıkıyor. Devlet geleneği ve adabının gerektirdiği sağduyu ve disiplinin kaybedilmemesi de ayrıca arzu ettiğimiz hasletlerden.

Tüm bunların ardından Sayın Cumhurbaşkanının İstanbul Bağcılar'da yaptığı konuşma pek de iyi bir süreç yaşanmayacağının sinyallerini veriyor.

İşte Sayın Erdoğanın konuşması

"Düşünün, Türkiye'nin Dışişleri Bakanı vatandaşlarıyla buluşmak için Hollanda'ya gidecek, Hollanda uçuşa yasak notasını geçiyor. Hollanda bir sıçrarsın, iki sıçrarsın! Ama bilesin ki oradaki benim tezgahlarım sizin tezgahını bozacaklar 16 Nisan'da. İstediğiniz kadar baskı yapın, istediğiniz kadar teröristleri ülkenizde besleyin, büyütün. Bunların hepsi size ters olarak dönecek. Bunlara yönelik şüphesiz 16 Nisan'dan sonra biz de uygulamalarımızı başlatacağız. Biz sabırlıyız. Sabreden kimse zafere ulaşır. Bugün de burada hem sizlerle hasret gidermek hem de ilçemizde yapımı tamamlanan eserlerin toplu açılışını yapıyoruz.

"Bağcılar adeta hem Türkiye'nin hem İstanbul'un bir özeti gibidir. Bir ilçenin emek verildiği takdirde nereden nereye geldiğini görmek isteyen gelsin Bağcılar'a baksın. Bağcılar elindekinin kıymetini çok iyi bilen bir ilçe. Çünkü burada ticaret var, sanayi var, sağlık var, eğitim var, ulaşım var. Bağcılar lafa değil icraata bakar. Burası ilçe oldu. İlk belediye başkanı Feyzullah Kıyıklık kardeşim. Onunla beraber burada bir süreç başladı. Seçim kampanyalarını çizmelerle yaptığımız Bağcılar'ın o günleri bilen var mı? İşte onun için 16 Nisan'da evet. Cezaevi yolunu tuttuğumuzda Bağcılar yine yanımızdaydı. 2002 yılında, 2007 yılında Bağcılar yine yanımızdaydı.

İnanıyorum ki 16 Nisan herhalde yüzde 61'in de herhalde çok çok üstünde olacak değil mi? Sadece Bağcılar değil memlekette kimler varsa onları da telefonlarımızla arayacağız. 15 Temmuz gecesinde Bağcılar 7'den 70'e sokaklara dökülerek Cumhurbaşkanına, hükümetine, istiklaline, istikbaline canı pahasına sahip çıktığını tüm dünyaya ilan etti. Bağcılar o gece Malazgirt'te Bizans ordusunun üzerine yürüyen yiğitlerin ruhunu şad etti. Osmanlı'nın mirasına, Çanakkale şehitlerinin, Kurtuluş Savaşı şehitlerinin, terörle mücadele şehitlerinin ruhlarının yeniden dirilişine şahitlik etti.