Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından program öncesi Vali Sayın İbrahim ŞAHİN ve diğer protokol üyeleri tarafından Kızılırmak Deltası tanıtım filmi izlendi.

 Vali Sayın İbrahim ŞAHİN yaptığı konuşmasında, “Değerli Arkadaşlar; Öncelikle 02 Şubat Dünya Sulak Alanlar Gününü kutluyorum. Misafirlerimize Samsunumuza hoş geldiniz diyorum. Kuş Cenneti konuşulduğunda hem çok heyecanlanıyorum, hem de inanılmaz mutlu oluyorum. Kızılırmak Samsun’un değil, Türkiye’nin bir değeridir, dünya mirasıdır. Bunu inanın abartmadan söylüyorum. Böyle bir yerin Samsun’da olmasına ne kadar şükretsek azdır. Bu güzel yeri değerlendirmek gerekiyor. Kızılırmak Samsun’un geleceği ve Türkiye için çok önemli bir yer. Öncelikle burada atlı jandarma birliklerini konuşlandırdık. Avlanma yasağı getirerek, burada kaçak avlanmayı yasakladık. Kuşları ürkütmemek için gerekli çalışmaları yaptık. Kızılırmak deltasında biz bir yıl içerisinde çok ciddi mesafeler aldık. Orayı kendi malı mülkü zanneden bir takım insanlar, babasının malıymış gibi arsayı, arazileri bölüp satmaya başlamışlar. Buraya da bazıları bilerek, bazıları da bilmeyerek konut yapmışlar. Oraya yapılan bazı konutlar, dubleks, tripleks hatta şato tarzı binalar. Bunları belediye yıkmaya başladı. Bu da ses getirdi, adeta kasıtlı olarak insanların evinden, mülkünden, yerinden ediliyor gibi hava estirildi. Oralarda arsa satan spekülatörler kamuoyu oluşturmaya çalıştılar. ‘Bu yıkımlar yavaş yavaş sizlerin köylerinize de gelecek’ diye. Aslında tam tersine o olumsuz yapıyı ortadan kaldırıp, köylülerin yaşam tarzını öne çıkarmak gibi bir derdimiz vardı. Burada hukuk dışı hiçbir işlem yapılmıyor. Biz oradaki doğal yaşamı köylü ile beraber ayakta tutacağız ki, gelen turist en azından oradaki güzelliği görsün.

         Bu kuş cennetinde görülen 352 veya 354 kuş türü bulunmaktadır. Burada bir kuş parkı yapmamız gerekiyor. Burada yaralanan kuşları alır tedavi yaptıktan sonra oraya koyarız. Öğrenciler gelip burada bu kuş parkında kuşları görme şansını da bulurlar. Yurt dışından ve yurt içinden ilimize gelecek turistlere muhakkak bu kuş cennetini göstermemiz gerekiyor. Burayı onlara iyi anlatmamız gerekiyor. Burası olabildiğince çok bakir bir yer. Buranın olabildiğince muhafaza edilmesi gerekiyor. Burada farklı büyüklükte 10 tane göl var. Böyle bir yeri bizim güzel bir şekilde muhafaza etmememiz, başta bu evrene, dünyaya, millete ve ülkeye ihanettir diye düşünüyorum. Görev süresi alanımız içerisinde burayı olabildiğince koruyacağız.

        Bu işin UNESCO ayağına gelince, burası UNESCO geçici listesine girdi. Buranın UNESKO daimi listesine girmesi için de çok yoğun bir mücadele gerektiriyor. Sadece biz kamu görevlilerinin değil, tüm vatandaşımızın bu mirası gözleri gibi korumaları gerekiyor. Bizlerin burayla ilgili bir tanıtım çalışması yapmamız gerekiyor. Burayla ilgili belgesel yapılması gerekiyor. Samsun’un doğal ve kültürel güzelliklerinin ve buranın onlarca farklı tür ve materyallerle tanıtılması gerekiyor. Burayla ilgili becerebilirsek sinema filmleri, dizi filmler veya kısa metrajlı filmler yaptıralım. Böyle bir güzelliğin Samsun’da olmasının keyfini süreceğiz. Ama bir o kadar da burayla ilgili sorumluluğumuz var. Mutlak suretle biz burayı koruyacağız. Umarım en kısa zamanda burayı UNESCO daimi listesine aldırırız. Bu programı düzenleyen arkadaşlara ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hepinizi sevgiyle, saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum.”dedi.

         Konuşmaların ardından Orman ve Su İşleri Samsun Şube Müdürü Murat DEMİR,  Kızılırmak Deltası Yönetimi hakkında bir sunum yaptı. Sunumun ardından “Deltada Sanat Festivali 2017 Kısa Film” yarışması birincisi olan “Yaban” adlı filmim yönetmeni Volkan BUDAK’a Valimiz Sayın İbrahim ŞAHİN tarafından kristal turna ödülü verildi. 

         Daha sonra ‘Samkuş Kızılırmak Deltası Fotograf Sergisi’ Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Fuaye salonunda Valimiz Sayın İbrahim ŞAHİN ve diğer protokol üyeleri tarafından açıldı. Açılışın ardından fotoğraf sergisini gezen Valimiz Sayın İbrahim ŞAHİN yetkililerden sergi hakkında bilgi aldı. 

         Programa ayrıca, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait BİLGİÇ, İl Jandarma Komutan Vekili J. Alb. Mustafa ATEŞ, ilçe belediye başkanları, Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Sıddık KILINÇER, UNESCO Mili Komisyonu Yönetim Kurulu Üyeleri, ilgili kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.