Türkiye'de, dizel araçlar genellikle benzinli modellere kıyasla daha yüksek maliyetli olurken, dizel motorlu araçlar daha az yakıt tüketiyor ve daha uzun mesafeler kat edebiliyor. Bu nedenle ekonomik açıdan avantajlı olarak kabul ediliyor.

SSK ve BAĞ-KUR emeklisi için yeni tablo: İşte alacakları zamlı ücretler SSK ve BAĞ-KUR emeklisi için yeni tablo: İşte alacakları zamlı ücretler

Dizel araçların atmosfere daha fazla zarar vermesi nedeniyle, bu tür araçların üretimi ve kullanımıyla ilgili endişeleri de artırıyor. Bu sebeple, dizel araçların üretiminin durdurulması ve trafikten men edilmesi gibi kararlara varıldı.

ARAÇ ÜRETİMİNDE DURMA KARARI

Dünya genelinde tanınmış 10 otomobil markası, 2030 yılına kadar dizel ve benzinli araç üretimini durduracaklarını açıkladı.

Avrupa Birliği üyesi ülkeler ise 2035 yılına kadar dizel araçların üretimini tamamen sonlandırmayı planlamaktadır. Ancak, mevcut araçların kullanımına bir süre daha izin verilecek.

AB Konseyi, üye ülkelerin otomobil ve hafif ticari araçlara katı karbon emisyon standartları getirecek yasayı onayladı.

Üye ülkelerin enerji bakanları, uzun süren müzakerelerin ardından yasağı onayladı. Toplantıda, Polonya yasağa karşı çıkarken, Bulgaristan, İtalya ve Romanya çekimser kaldı.

BENZİNLİ VE DİZEL ARAÇLARIN KAPSAMI GENİŞLETİLİYOR

Yasa kapsamında, otomobil üreticileri 2035'e kadar karbon emisyonlarını sıfıra indirmek zorunda kalacak. Bu durum, AB ülkelerinde, 2035'ten itibaren karbon salan içten yanmalı motorlara sahip yeni otomobil satışlarının yapılamayacağı anlamına geliyor, bu da benzinli ve dizel araçları kapsıyor.

Ayrıca, 2030 yılı emisyon azaltma hedefi otomobiller için yüzde 55, kamyonetler için ise yüzde 50 olarak belirlendi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda kabul edilen ve AB üyesi ülkeler tarafından resmen onaylanması gereken düzenlemeye, Almanya'nın liderliğinde bir grup ülkenin karşı çıktığı aktarıldı.

Almanya, planı desteklemek için AB'nin "e-yakıt" olarak bilinen, yenilenebilir enerji ve havadaki karbondioksiti yakalayarak üretilen sentetik yakıtlar için muafiyet talep etti.

AB Komisyonu ile Almanya arasında yapılan müzakereler sonucunda bir uzlaşma sağlandı. Türkiye'nin 2035 yılına kadar Avrupa Birliği'ne üye olması durumunda, bu yasaklar Türkiye için de geçerli olacak.

DİZEL NEDİR?

Dizel yakıt, dizel motorlar için motorin, mazot gibi adlarla da anılan yanıcı bir sıvıdır. Dizel motorlarda, yakıtın ateşlenmesi benzinli motorlardan farklıdır; burada yakıt, kıvılcım değil, sıkıştırılmış havanın yüksek sıcaklığıyla yanar.

Bu yanma süreci, benzinden daha fazla enerji üretir, bu da dizel motorların genellikle daha iyi bir yakıt ekonomisi sunmasının nedenlerinden biridir. Ayrıca, dizel yakıtın daha az rafine edilmesi nedeniyle benzinin fiyatından daha düşüktür.