Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa'da yaptığı konuşmada ticari aracını yenilemek isteyen esnafın artık ÖTV ödemeyeceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından "Hangi araçta ne kadar indirim olacak? Otomobil fiyatları ne kadar düşecek?" sorularına yanıt aranmaya başladı.

ÖTV muafiyetinin genişlemesi kararı sonrası değerlendirmelerde bulunan gazeteci Faruk Erdem, ATV Haber'e yaptığı açıklamada otobüslerde ve kamyonlarda yüzde 1, minibüslerde yüzde 9 civarında bir ÖTV olduğunu hatırlatarak dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Söz konusu kararın piyasayı canlandıracağını savunan Erdem, esnafın aracını yenilerken cebinde kalacağı ortalama parayı da açıkladı.

Erdem, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

600 bin TL'lik otomobilde 225 bin ÖTV ödenmeyecek
"Otomobillere baktığınız zaman 1600 cc'ye kadar olan otomobillerde geçerli bir muafiyet. Burada yüzde 40-85 arası ÖTV görüyoruz. 600 bin TL'lik aracı almak isteyen esnaf, 225 bin 989 TL'lik ÖTV'yi ödemeyecek. Ayrıca KDV'de 50 bin 848 TL'lik bir para ödeyecek.

266 bin TL cebinde kalacak
Yani 600 bin TL'lik bir araç almak isteyen bir esnaf 333 bin 334 TL gibi bir rakam ödeyecek. 266 bin TL cebinde kalacak. Bu da hem piyasayı canlandıracak hem de araç parkının yenilenmesini sağlayacak."

ÖTV muafiyetinin detayları
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ÖTV muafiyetinin detaylarını anlattı.

Bakan Nebati, kurumlar vergisi, ÖTV ve KDV muafiyetleri ve indirimleriyle iş dünyasının faaliyetlerine ve yeni yatırımlarına destek verdiklerini söyledi.

Nebati, bugün de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı ve hem esnafı hem de yenilenecek araçlarla hizmet alan vatandaşları mutlu edecek bir düzenleme hazırlığında olduklarını ifade ederek, "Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği düzenlememiz kapsamında taksi, dolmuş, servis, minibüs, midibüs ve otobüs taşımacılığı ile ticari yük taşımacılığında yetkilendirilmek suretiyle faaliyette bulunan gerçek ve tüzel kişiler, sahip oldukları ve faaliyetlerinde kullandıkları taşıtları aynı cins taşıtlar ile yeniledikleri takdirde bu taşıtların alımı sırasında ÖTV ödemeyecek." dedi.

Söz konusu destek için yasal düzenleme hazırlığı yaptıklarını vurgulayan Nebati, "Ticari taksilerden ÖTV oranı yüzde 45 ila 80 aralığında olan ve motor silindir hacmi 1600 santimetreküpü geçmeyen binek otomobiller kapsama alınacak, söz konusu desteğimizden yararlanacak diğer araçların detayları, hazırlıklarını yaptığımız yasal düzenlemeyle netleşecek." diye konuştu.