Akaryakıt sektöründe bugünden itibaren başlayan tek fiyat uygulamasıyla birlikte, benzin istasyonlarındaki fiyatlar değişti ve tüm istasyonlar aynı fiyatı uygulamaya başladı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun aldığı kararla beraber, akaryakıt istasyonlarında farklılaştırılmış ürünler artık aynı fiyata satılacak ve bu değişiklik dijital fiyat tabelalarına da yansıdı. Motorin ve 95 oktan benzin için iki fiyat belirlendi. Kararla birlikte 13 bin bayide uygulanmaya başladı.

İstanbul'daki akaryakıt istasyonlarında benzin ve motorin fiyatlarındaki tek fiyat uygulaması, tabelalarda net bir şekilde görülebiliyor. Dağıtıcı lisans sahipleri, ürünlere katkı maddeleri eklemek istediklerinde yüzde 0,5'i aşmamak kaydıyla bu iyileştirmeleri gerçekleştirebiliyorlar. Bu süreçte EPDK'ye bilgilendirme ve izin alma yükümlülüklerinde herhangi bir değişiklik yapılmadı.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları, Gümrüksüz Rafineri Fiyatı ve Gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı üzerinden hesaplanır. Gümrüksüz rafineri fiyatı, Akdeniz-İtalyan piyasasındaki günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru izlenerek belirlenen bir fiyat değişim farkıyla hesaplanarak tavan satış fiyatı elde edilir.

Borç sahiplerine af geliyor Borç sahiplerine af geliyor

Editör: Tahsin Kurumahmut