Bafra Ziraat Odası Başkanlık toplantı salonunda tütün üretimi ve problemleri ile ilgili basın toplantısı düzenlendi.
Bafra Ziraat Odası Başkanlığı ve Alaçam Ziraat Odası Başkanlığının ortaklaşa organize ettiği ve toplantı salonunda tütün üretimi ve problemleri ile ilgili basın toplantısı yapıldı.

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.
İlk olarak Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner bir konuşma yaptı.
Başkan Osman Tosuner,’’ Tütün Bafra’nın ve bölgenin ayrılmaz bir parçasıdır. Tütün sadece sattığımız , aldığımız bir üründen ziyade artık sosyal hayatımızda, aile hayatımızın içerisine sinmiş bir ürün.Tütün deyince Türkiye’de en önemli yerlerden bir tanesi Bafra ve bölgesidir.

Bafra tütününü katmadan uluslararası firmalarda yapamıyorlar. Şartlar değiştikçe tütün yapanların sayısı da azaldı. Bunun çeşitli sebepleri var. Bafra ovasıyla, değerli topraklarıyla Türkiye’nin önemli bölgesidir. Kırsalda tütünle uğraşan 25 mahallemizde problemimiz var. 100 yılı aşkın bölgemizde tütün ekimi var. 2008 yılına kadar 30 bin ton tütün üretilirken ,tütünün özelleştirilmesiyle beraber 2 bin 500 tona düştü. Bafra’da 5 tane özel firma tarafından alınan tütün gecen sene an baş fiyattan söyleşme yapılmıştı.

Maalesef firmalar düşük fiyatla alım yaptı.

Bunun sebeplerinden birisi tütünün tarım ürünü sayılmaması ve destek olmaması. Üreticiler mağdur olduğundan tütün ekiminden vazgeçiyor. Biz gecen sene Türkiye genelini kapsayan tütün çalıştayı yaptık. Yaklaşık 26 ülkeden yabancıları buraya getirdik. Bu çalıştay meyvelerini vermeye başladı. Kırsaldaki üreticilerin yok olmaması için ve Türk tütününün harmanlara daha fazla işleme girmesi için yaptığımız görüşmeler sonucunda gecen sene  meclisten çıkan yasa ile Türk tütününün yüzde 9 olan harmanlamanın yüzde 30’lara kadar çıktı.’’diyerek sözlerini tamamladı.
Alaçam Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Bedir ise yaptığı konuşmada tütün üretiminin ve tütün üreticisinin problemlerinde söz etti.

Bafra Muhtarlar Derneği Başkanı ve Dikencik Mahallesi Muhtarı Erol Andiç ile Alaçam Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Sönmez’de toplantıda söz alarak tütün üreticilerinin sıkıntılarından ve yetkililerin bir an önce bu problemlere el atmalarını talepte bulundular. 
Daha sonra söz alan Bafra ve Alaçam tütün üreticileri ise yaptıkları konuşmada tütünün ne kadar zahmetli bir konu olduğunu ve yetkililerin bir an önce fiyat ayarlaması yapmasını istediler.