Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Samsun'da Orta Karadeniz Serbest Bölgesi'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzası ile kurulduğunu açıklayarak, "Yapılacak çalışmalarla bölge, ülkemizin 5'inci büyük serbest bölgesi olacak" dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Samsun'da 10 bin ilave istihdam ve 1,5 milyar dolar ihracat imkanı yaratması öngörülen Orta Karadeniz Serbest Bölgesi'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın takdirleriyle bugün kurulduğunu duyurdu. Samsun'da Orta Karadeniz Serbest Bölgesi kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı ise Resmi Gazete'de yayımlandı.

Ticaret Bakanı Muş, Samsun'da yapılacak Orta Karadeniz Serbest Bölgesi işletmesinin 30 yıl boyunca OSBAŞ A.Ş'ye verildiğini belirterek "Samsun'da 10 bin ilave istihdam ve 1,5 milyar dolar ihracat imkanı yaratması öngörülen Orta Karadeniz Serbest Bölgesi, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın takdirleriyle bugün kurularak Resmi Gazete'de yayımlandı. Böylece bölge, ülkemizin 5'inci büyük serbest bölgesi olacak ve ülkemiz ekonomisine uzun vadede yıllık 3 milyar doların üzerinde ilave ihracat katkısında bulunacak." dedi.

Bakan Muş, Orta Karadeniz Serbest Bölgesi ile ilgili yaptığı açıklamada, Samsun Limanı'nın hemen yanında 73 bin 150 metrekarelik alan üzerine kurulu Samsun Serbest Bölgesi'nin faaliyetlerine 1996 yılında başladığını anımsatarak "2022 yılında bölgede 23 firma tarafından 157 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi. Yüzde 100 doluluk oranına ulaşan Samsun Serbest Bölgesi'nin genişleyebileceği bir alan bulunmaması nedeniyle tüm Karadeniz Bölgesi'ne hitap edecek büyüklükte bir serbest bölgeye ihtiyaç duyuldu." ifadesini kullandı.

Öte yandan, Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanı kararları ile Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi ile Ege Serbest Bölgesi'nin sınırları da değiştirildi.