Ticaret Bakanlığı, evlerde yaygın olarak kullanılan iki farklı lavabo açıcı ürününün güvenlik standartlarına aykırı olduğu gerekçesiyle piyasaya arzını yasakladı ve ürünleri toplatma kararı aldı.
Bakanlığın yürüttüğü piyasa denetimleri sonucunda, Roy ve Meltem markalarına ait lavabo açıcı ürünlerde ciddi güvenlik uygunsuzlukları tespit edildi. Her iki ürünün de “Çocuk Emniyetli Kapatma Düzeneklerine Dair Kurallar”a uygun olmadığı belirlendi.
TOPLATILAN ÜRÜNLER ŞÖYLE
Roy marka lavabo açıcı: 600 mg’lık beyaz plastik şişe ambalajında satılıyordu.
Meltem marka kostik lavabo açıcı: 1310-72-2 seri numarası ile piyasadaydı.
Güvenlik koşullarını karşılamayan ürünlerin piyasaya arzı yasaklanırken, mevcut ürünlerin market ve depolardan toplatılmasına karar verildi.
BU ÜRÜN NEDEN TEHLİKELİ?
Ticaret Bakanlığı’nın raporuna göre, söz konusu lavabo açıcılar çocukların kolayca erişebileceği şekilde tasarlanmış ve kapaklarında emniyet mekanizması bulunmuyor. Bu durum, özellikle küçük çocukların bulunduğu evlerde zehirlenme, kimyasal yanık ve ciddi sağlık risklerine yol açabiliyor.





