Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin belediyecilik ödülü aldığı ‘Akıllı Şehir Trafik Güvenliği Projesi’nde çalışmalar aralıksız devam ediyor. Yeni teknolojiler ve yenilikçi yaklaşımlar vasıtasıyla sınırlı kaynakları etkin kullanarak gelecekteki problem ve ihtiyaçlara çözümler üretecek, çevreye ve doğal kaynaklara saygılı, insan hayatına değer katan ve yaşam kalitesini iyileştirecek Akıllı Şehir Trafik Güvenliği kapsamında kavşaklarda yapılan çalışmalar hız kazandı. Tüm kavşaklarda düzenleme yapan Büyükşehir Belediyesi, bunları yapay zeka ile yönetecek. Çevreye uyumlu, fiziksel, dijital sistemlerle sürücülerin ve yayaların yaşam kalitesini artıracak proje, trafikte bekleme süresi kısaltılarak araç yoğunluğunu da azaltacak.

Sürücülere de yakıt tasarrufu sağlayacak projenin önemine vurgu yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Düzenleme çalışmaları bittikten sonra çizgileri çizilip, trafik levhaları yerleştirilecek. Sinyalizasyonlar da akıllandırılarak adaptif kavşaklar haline gelecek. Dolayısıyla şerit çizgileri ve trafik levhaları da yerleştirdikten sonra Ağustos ayında sistem devreye girince trafik büyük oranda rahatlayıp, herhangi bir sıkıntı yaşanmayacak” dedi.

GELECEĞE YÖNELİK YATIRIM
Nüfusun artması ile birlikte planlama, yönetim, güvenlik, ulaşım ve düzenleme gibi alanlarda çeşitli sorunların da artmasına sebep olduğunu belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Bunun sonucunda şehirlerin geleceğe yönelik planlama ve akıllı çözümler üretme gerekliliği ortaya çıktı. Dolayısıyla da insanların yaşam kalitesinin arttırılması zorunluluğu doğdu. Tüm bu gelişmeler sonucunda ortaya çıkan akıllı şehir kavramına biz de Samsun olarak kayıtsız kalmadık” ifadelerini kullandı.

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ DEVREYE GİRİYOR
Ulaşım sistemlerinden sokak lambalarına, belediye hizmetlerine varıncaya kadar her alanı kapsayan akıllı şehirciliğin bir ihtiyaç olduğunun altını çizen Başkan Demir, “Yapılan araştırmalar, bu konuda hazırlanan raporlar bize şunu gösteriyor. Gelecek yıllarda dünya nüfusunun büyük bir bölümü kentsel alanlarda yaşayacak. Bu da şehirlerin evrensel, toplumsal ve ekonomik zorluklarla daha fazla karşı karşıya geleceğini gösteriyor. Aselsan iş birliği ile yaptığımız bu proje konseptinin içinde yer alacak trafik uygulamaları ve bilgi teknolojileri ile trafik ve ulaşım sorunları çözüme kavuşacak” diyerek şunları söyledi:
SİSTEM DEVREYE GİRDİĞİNDE TRAFİK AKIŞINI ANLIK TAKİP EDEREK ÇÖZÜM SUNACAK
“Şehrin belirli noktalarına yerleştirilen sensörlerden toplanan hız ve konum gibi bilgiler trafiğin sıkıştığı durumlarda alternatif çözüm sunacak. Bu doğrultuda trafiğin durumuna göre sinyalizasyon süreleri de değiştirilebilecek. Kazalar gibi trafik akışını etkileyecek engeller ortaya çıktığında hızlı ve etkin müdahalelerde bulunulacak. İtfaiye, polis ve ambulans gibi olay yerine müdahale etmesi gereken birimlerin trafik içerisinde hızlı yol alması sağlanacak. Toplu taşıma sistemlerinin durumu online olarak izlenecek. Bu kapsamda halk için en uygun ayarlamalar yapılabilecek. Proje ile hem trafikteki bekleme süresi kısalacak hem de motorlu araçlarda yakıt tasarrufu sağlayacak. Olay algılama, hava-yol durumu ölçümü, trafik verilerinin ölçümü, kavşak katılım denetimi, yolcu bilgilendirme-yönlendirme gibi hizmetlerin sunulacağı sistem sayesinde yerleştirilen kameralar ile kavşak kollarındaki araçlar anlık olarak sayılacak ve bu sayımlar doğrultusunda kavşaktaki yeşil ışık süreleri belirlenen sınırlar dahilinde otomatik olarak ayarlanacak.”