Emeklilik hakkı elde eden milyonlarca vatandaş Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aracılığı ile başvurularını tamamlarken bir kısmı da maaşlarını almaya başladı.Ancak EYT ile emeklilik hakkı elde eden vatandaşlar staj ve çıraklık mağduriyeti nedeniyle emekli olamıyor.

Bununla ilgili Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’i ziyaret etti.

TESK Başkanı Palandöken; ''SSK’lılar 7 bin 200 günde, esnaf ve sanatkarlar ise 9 bin günde emekli oluyordu. Dolayısıyla burada esnaf ve sanatkarın bir bölümü EYT’den yararlanamadı. SGK’nın kurulmasındaki en önemli amaç, norm birliğinin sağlanmasıydı. Şimdi bunu, 7 bin 200 günle birlikte aldık” diye konuştu.

Kulislerde dolaşan bilgilere göre; prim indirimi düzenlemesinden küçük esnaf dahil olmak üzere meslek grupların da yararlanacağı belirtilmişti.Görüşmede staj dönemindeki çalışmaların emeklilik için başlangıç olarak kabul edilmesi de gündeme geldi. Staj kapsamında çalışanlarla ilgili istatistiklerin çıkarılması ve maliyetlerin hesaplaması hedeflenmişti.

EYT düzenlemesinin dışında kalan staj ve çıraklık mağdurları ise hakkını aramayı sürdürüyor.Milyonlarca staj ve çıraklık mağdurunu sevindiren haber 8 Eylül 1999 yılı ve öncesi işe girişi olan kişiler kapsamına alınarak gelmişti. AK Parti, 2022 yılında çalışmaları başlatmıştı.

 Konuyla ilgili adım atılarak Staj ve Çıraklık Mağdurları Federasyonu kurulumu gerçekleşti. Federasyon, Meslek Lisesi ve Çıraklık okulu mezunu olan kişileri kapsamına alıyor. Federasyon, yaşanan mağduriyeti duyurarak mağdurların EYT kapsamı içerisine alınmasını sağlamak adına mücadelesine devam edecek. Aynı zamanda Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun imzası ile hazırlanan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi meclise sunuldu. 

İstanbul Staj ve Çıraklık Derneği Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Sakarya Milletvekili M. Levent Bülbül’ü ziyaret ederek staj ve çıraklık hakkında son durumu değerlendirmişti. MHP olarak bu konunun her zaman üstünde durduklarını ifade eden Bülbül, umutsuzluğa düşülmemesinin altını çizerek çözüm için sonuna kadar destek olacağını belirtmişti.