Samsun'da şok! Yakakent Belediyesinde gri pasaportla göçmen kaçakçılığı iddiası gündeme geldi, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olayla ilgili soruşturma izni verdi.

Samsun'un AK Partili Yakakent Belediyesinde gri pasaportla göçmen kaçakçılığı yapıldığı ve İçişleri Bakanlığının olayla ilgili soruşturma izni verdiğinin ortaya çıkması gündeme bomba gibi düştü.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun imzasının bulunduğu soruşturma izninde, Yakakent Belediyesi Başkanı Hüseyin Kıyma ve Yakakent Belediyesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Yiğit'in çeşitli etkinlikleri bahane ederek yurt dışına göçmen kaçakçılığı yaptıkları ifadeleri yer aldı.

Bakan Soylu'nun onay verdiği soruşturma izninin ön inceleme sonucunda ise Yakakent İlçe Belediyesi tarafından hizmet pasaportu temin edilen 70 kişiden 68'inin yurt dışına çıkış yaptıkları, bu kişilerden 63'ünün ise Türkiye'ye geri dönüş kayıtlarının bulunmadığı tespit edildi.

Bakanlık, Belediye Başkanı Hüseyin Kıyma ve Başkan Yardımcısı Hüseyin Yiğit'in göçmen kaçakçılığına sebebiyet veren yurt dışı gezi programlarının hazırlanması ve gerçekleştirilmesinde, hizmet damgalı pasaport taleplerinde görevlerine gerektirdiği özeni göstermediklerini belirledi.

Yapılan ön incelemede 19-28 Mart 2020 tarihleri arasında Makedonya Ohri Şehri Uluslararası Bahar Folklor Festivali ve Çekya Prag Şehri Uluslararası Folklor Festivaline katılım için 30, 2-17-27 Ekim 2020 tarihleri arasında Polonya'nın Varşova kentinde düzenlenecek olan Uluslararası Demokrasi İnsan Hakları Kültürel Alışverişi ve Sağlık Eğitim konulu Kültürel ve Uluslararası Eğitim Programına katılım için 14 kişi, 09-18 Kasım 2020 tarihleri arasında Almanya Stuttgart'ta Demokrasi, Kültürel Değişim ve İnsan Hakları Etkinliğine katılım için 26 kişi adına belediye tarafından hizmet damgalı pasaport

talebinde bulunulduğu ortaya çıktı.

Toplam 3 organizasyon kapsamında 68 kişinin yurtdışına çıkış yaptığı, 63 kişinin Türkiye'ye dönüş yapmayıp halen yurt dışında olduğu, 4 kişinin Türkiye'ye giriş yaptıkları, 1 kişinin ise sınır dışı edilip halen Türkiye'de bulunduğu belirlendi.

Ön raporda Yakakent Belediye Başkanı Hüseyin Kıyma'nın 03.03.2020 tarihli ve 06 sayılı Belediye Meclis Kararıyla yurtdışı gezilerine katılacak kişileri belirleme yetkisine sahip olması, gezilere katılmak üzere hazırlanan listelerin altında imzasının bulunması, yurtdışı görevlendirmeler ile ilgili Samsun Valiliğine yazılan yazıları Belediye Başkanı olarak imzaladığı, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Yiğit'in de Belediye Başkanlığı adına yetkilendirildikten sonra hizmet damgalı pasaport taleplerini imzalayarak il Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine verdiği bilgileri yer aldı.

İçişleri Bakanlığının Yakakent Belediyesi Başkanı Hüseyin Kıyma ve başkan yardımcısı Hüseyin Yiğit ile ilgili verdiği soruşturma izni sonrası hazırlanan ön raporda "Belediye adına resmi görevi bulunmayan ve çoğunluğu Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ikamet eden şahısların yurt dışına çıkma amaçlarını anlaması ve müdahale etmesi gerektiği halde görevinin yerine getirilmesinde gerekli özeni göstermeyerek göçmen kaçakçılığına sebebiyet verdiği… ibareleri dikkati çekti.

Samsun Kent Haber