Binlerce çocuk ve gencin yaz tatili başlıyor. Bu sürede birçoğu tatil yapıp kendilerine zaman ayırabilecek. Özellikle sınavı atlatmış olan çocukların iyi bir dinlenmeyi hak ettiğini söylemek gerekir. Sınav sonucu ne olursa olsun dinlenmek ve yeni aşamalar için enerji toplamak gerekir. Ama biraz da Ramazan ayına denk gelmesinden ötürü uzun süre TV ve bilgisayar karşısında kalmaları, bütün gününü evde miskinlik yaparak geçirmelerini engellememiz gerekir. Tatili hem dinlenme hem de çocukların kendini geliştirme süreci olarak görmeliyiz.

Öncelikle bu süreçte yapılan hatalarla başlamak istiyorum..
Aslında en önemlisi de sürekli gereksiz şeylerle de meşgul olsa da nasılsa kendini oyalıyor diye önemsememek ya da yalnız başına zaman geçiriyor, çevreye de zararı yok diyip kendi haline bırakmak..
Şunu bir kere anlayalım: Onların bedensel bir yorgunluğu yok hatta aksine içlerinden bir türlü atamadıkları sınırsız bir enerjiye sahipler. Bu enerjilerini de bilgisayar başında zararlı oyunlar oynayarak ya da kendilerine uygun olmayan TV programlarını izleyerek atamayacaklarını hepimiz biliyoruz. Ne yazık ki bizim çocukluğumuzdaki gibi sokaklarda akşama kadar oyun oynama şansları da yok. Bu yüzden çocukların aktif bir şekilde yer alabilecekleri etkinlikler düzenleyebiliriz. Bu sayede çocuklar hem eğlenmiş olur hem de içlerindeki bitmek tükenmek bilmeyen enerjilerini bir nebze de olsa dışarı atmış olurlar.
Öğrencilerde uzun yaz tatili sendromları genel olarak aşağıdaki sorunlara yol açıyor.

- Uzun Yaz Tatili Sendromları

1) Ders dinlemeye karşı isteksizlik

2) Ders çalışmayı sürekli öteleme

3) Hobilere bağlı hale gelme

4) Ödevlere karşı direnç gösterme

5) Akademik algı (konuyu anlama) yavaşlaması

7) Genel performans düşüklüğü

8) Uyku düzensizliği ya da okul saatlerine uygun uyku düzenine dönememe

9) Dizileri, bilgisayar oyunlarını, arkadaş buluşmalarını terk etmekte zorlanma

10) Genel olarak plansız ve düzensiz bir görüntü sergileme

11) Aile ve okul kurallarının sınırlarını zorlama

12) Performans kaybına bağlı olarak ortaya çıkan çeşitli stres tepkileri verme

13) Odaklanma güçlüğü yaşama ve sıra dışı dikkat sorunları görülmesi
- Aileler Ne Yapmalı?

İşlerin bu noktaya gelmemesi için önlemimizi almalıyız.
Bir spor faaliyeti ve enstrüman kurslarından faydalanabilirsiniz. Bunun için gençlik merkezlerinde çeşitli kurslar açılmaktadır. Bunun yanı sıra ilçemizde özel kurslar da mevcuttur.
Peki, bu sürede hiç mi ders çalışmayacaklar? Bunun sıkıntılarını önceki yıllarda eminim yaşamışsınızdır.Okullar başlar ve ilk bir aylık süre çocukların düzene, okula alışamamasıyla, tatil modundan çıkamamasıyla kaybolup gider.. Öncelikle onları bunaltmayacak şekilde saatleri, günleri düzenli bir çalışma programı hazırlayabilirsiniz. Takip etmekte zorlanacağınızı düşünüyorsanız yaz okullarından faydalanabilirsiniz.
Tatil geldi artık rahatladık diye düşünmemek gerekiyor, onları bir çanta gibi yanınızda taşıyamazsınız ya da kendi hallerine bırakamazsınız. Onlar bir birey ve en çok ihtiyaçları olan şey de sizinle kaliteli vakit geçirmek..

Not: Çocukların karınlarını ve zihinlerini doyurduğumuz kadar ruhlarını da beslemeliyiz. 
Şeyma Elif Altıntaş
Özel Altıntaş Etüt Eğitim Merkezi
Kurucu Müdür