2022 öğretim yılında Bafra'da bir özel okul başarılı öğrencilerinin isimlerini paylaşmasından dolayı Bafra Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından soruşturma açılmıştı...

Açı Okullarının bir yıl önce lgs sınavında başarılı olan öğrencilerinin isimlerini sosyal medya hesaplarından paylaşması ve bu paylaşımlarından dolayı hiç bir işlem yapılmaması kafalarda soru işareti bırakıyor...

Okulun Sosyal medya hesaplarında paylaşım yaklaşık bir yıldır duruyor... 

BAKANLIĶ KESİNLİKLE YASAKLADI

KANUN NE DİYOR...

Yasal temsilcisinin izni olmasına rağmen çocuğun kendisi görselinin kullanılmasına izin vermiyorsa görüntüsü kişilik hakkı kapsamında yer alıp çocuğun izninin esas alınması; onun izninin olmadığı hallerde bu görselin paylaşılmaması gerekmekte.

Ayrıca, MEB tarafından 7 Mart 2017’de yayınlanan genelgede, “İl, ilçe, okul ve kurum yöneticileri tarafından, okul veya kurumlarında görev yapan tüm personel ile öğrenim gören öğrencilerin, kişilerle ilgili her türlü ses,isim, yazı, görüntü ve video kayıtlarının internette veya farklı dijital ya da basılı ortamda hukuka aykırı şekilde paylaşılmasının Anayasaya, uluslararası sözleşmelere ve 1739 sayılı Kanun’a aykırı olduğu; bu fiillerin Türk Ceza Kanunu’nda suç olarak düzenlenmiş olduğu hususunda bilgilendirilmesi sağlanacak ve durumların önüne geçilmesi için önlemler alınacaktır” denilmiştir.

Öğrencilerin haberi olmadan, haberi olsa dahi –reşit olmadıklarından- velilerinin yazılı izinleri olmadan kaydedilen fotoğrafların, öğretmenlerin Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal paylaşım sitelerinden paylaşmaları bu suçlara örnektir.

SUÇ TEŞKİL EDİYOR

Kaldı ki, kişinin kendisine ait bir fotoğrafı yada ismini rızasıyla sosyal paylaşım sitelerinde paylaşmış olması, bu kişisel verinin yayılmasına da rıza gösterilmiş olmasını kapsamadığından, kişinin rızası dışında o kişiye ait bir verinin yayılması da TCK 136 anlamında suç teşkil edecektir.