Çeltik araştırmacısı Dr. Halil Sürek, çeltik konularında Bafra Ziraat Odası’ndaki çiftçileri bilgilendirerek açıklamalarda bulundu.

Çeltik Araştırmacısı Dr. Halil Sürek  açıklamasında,” Samsun’da bulunduğumuz sürede, Bafra yöresinde çeltik ekiminin sıcak ve rutubetli gitmesinden dolayı mantar hastalığını göz önünde bulunduruyorduk, buna göre çalışma yürüttük. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Çeltik Bölüm Başkanlığı yaptığım dönemde çalışırken 80 civarında çalışma gerçekleştirdim. Bunların içinde Osmancık-97 isimli çeşit oldu. Bu çeşidi sadece Trakya’ya bağlayamayız, Türkiye’de bütün bölgelerde öne çıktı ve yetiştirile bildi. 2008 Yılında ülkemizin yüzde 98’inde ekildi. Çünkü hem tarla görünüşü verimi, randımanı, mutfakta lezzeti ve çiftçilerimiz tarafından tercih edildiğini.” Kaydetti.

Dr. Halil Sürek,” 2020 yılında endüstriden emekli oldum. Emekli olmadan önce Ankara’da düzenlenen bir etkinlikte, Sayın Cumhurbaşkanımız Osmancık ve yatkın çeşitliklerinde tohum geliştirimden dolayı bana vefa plaketi verdi. Tabi bu plaket benim 40 yıllık yorgunluğumu ortadan kaldırdı. Islah çalışmaları su da yetişen bir ürün içinde çok meşakkatli bir iş, Bizim gibi ıslahatçıların emekliliği olmuyor, yaş hattinden dolayı emekli olduktan sonra, özel bir firmada aynı konularda çalışmalarıma devam ettim. Burada da yeni çeşitler geliştirdim. “ dedi.

KPSS Şartı Olmadan Hastanelere 1028 Personel Alınacak. Başvurular Başladı KPSS Şartı Olmadan Hastanelere 1028 Personel Alınacak. Başvurular Başladı

Balıkesir’in Gönen ilçesinde merkezli çalıştığım firmada 10’a yakın yeni çeltik tohumu geliştirdiğini söyleyen Dr. Halil Sürek,” Bu tohumlar değişik özellikler taşıyor. Geliştirmiş olduğumuz bu çeşitleri deneme üretimleri şeklinde, Çorum, Trakya, Samsun ve Sinop’un Boyabat ilçesinde sonrasında Çanakkale’nin Biga ilçesinde olacağız. Düşük deneme üretimleri bakıyoruz, bu yaptığımız denemelerle hangi çeşidin hangi yöreye, hangi bölgeye uyum sağladığını gördüklerini.” ifade etti.

Bafra’da yaptığımız deneme yönteminde, geliştirdiğimiz tohum olan, Bafra’nın eski ismi 'Bavra tohumunu' denedik, bu tohum çiftçilerimizin beğenisini kazandı. Birde burada Akkurt çeşidimiz, Yörük isminde bir çeşidimiz. Bunun adı Mustafa Bey çeşidimiz var. Cumhuriyetimizin 100.’üncü yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün adına geliştirdik, oda burada tuttu ve bu çeşitlerin öne çıktığını gördük. Çiftçilerimizde bunu beğendi, Çorum’da ise farklı bir çeşidin öne çıktığını gördük. Ülkemiz genelinde bölgelere göre hitap edecek şekilde geliştirmeye devam ediyorum ve devam edeceğim. ” Dedi.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner," Türkiye genelinde çeltikle uğraşan Dr. Halil Sürek ile birlikte, Kelikler Mahallesi’nde 13 çeşit çeltik ekimi yapmışlar, bunun için bir program hazırlamışlar, her sene verimli kaliteli ve çeşitli çeltikler üretiliyor, 2024 yılında 13 tane yeni çeşit piyasaya sürüldü. Önemli olan yeni tohumların, çeltik yapan çiftçilere, daha verimli, daha kaliteli daha az hastalıklı olması. 2023-2024 yılında Edirne’de denenmiş güzel bir verim olmuş, bu sene Bafra'ya yansıdı. Çeltiğin tohumunun verimliğinin 130 gün önce hasadın olduğu ve kullanılan ilaçta etki yaptığı tohumunun daha kaliteli olacağını Dr. Halil Sürek bize söyledi, 2025 yılında yapılacak olan ekimin daha iyi olacağına inanıyorum.” Şeklinde konuştu.

Editör: Tahsin Kurumahmut