Türkiye, bu sabah saatlerinde acı bir haberle uyandı. Saat 4.17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,4 büyüklüğünde şiddetli deprem meydana geldi. Deprem, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlırurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da da hissedildi. 10 ile bağlı ilçelerde ve köylerde de büyük hasar meydana geldi. Adana’da meydana gelen depremde çöken 14 katlı binadan yaşlı bir kadın sağ olarak çıkartıldı.

AFAD, ACI BİLANÇOYU AÇIKLADI

AFAD'dan yapılan açıklamada; saat 07.40 itibarıyla depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere 42 artçı deprem meydana geldiği belirtildi. Yapaılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi; "SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman ve Malatya’da 76 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 440 vatandaşımız yaralanmıştır"

AFAD'DAN HAYATİ ÇAĞRI: HASARLI YAPILARA GİRMEYİN

AFAD'ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada "Deprem sonrası hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin. Yolları, acil yardım araçları için boş bırakın. Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapınız" denildi.

ERDOĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremin ardından sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve ülkenin pek çok yerinde hissedilen depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Erdoğan, şunları kaydetti: "İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir. Depremden etkilenen bölgelere arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle sevk edilmiştir. İçişleri ve Sağlık Bakanlığımız, AFAD, Valiliklerimiz ve diğer tüm kurumlarımız çalışmalarına hızla başlamıştır. Biz de yaşanan deprem sonrası başlatılan çalışmaları koordine ediyoruz. Yaşadığımız bu felaketi inşallah hep birlikte en kısa sürede ve en az hasarla atlatmayı temenni ediyor, çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

ERDOĞAN, VALİLERLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adana, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Hatay, Adıyaman, Osmaniye ve Şanlıurfa valileri ile deprem sonrası durumla ilgili görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, valilerle görüşmelerinde depremden etkilenen bölgelerdeki durum ve arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı.

30 SANİYEDEN FAZLA SÜRDÜ

Şiddetli deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Çok sayıda ilden de hissedilen deprem, 30 saniyeden fazla sürdü. Depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere  toplamda 32 artçı deprem meydana geldi. Deprem nedeniyle vatandaşlar panik halinde evlerinden çıkarak dışarıda bekledi.

HANGİ VALİ NE DEDİ?

Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, ''Hasar ciddi. Şu an yıkılan bina ile ölü ve yaralı sayısı vermemiz mümkün değil. " dedi.

Malatya Valisi Hulusi Şahin, kentte depremde şu ana kadar 23 kişinin hayatını kaybettiğini, 420 kişinin yaralandığını, 140 binanın yıkıldığını açıkladı. 

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, değpremin ardından yaptığı açıklamada "Depremde şu an 18 vatandaşımız vefat etti, 67 vatandaşımız da yaralı" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, "Depremde 7 bina çöktü. Tüm ekiplerimiz alanda. Arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. 6 vatandaşımız hayatını kaybetti, 79 vatandaş yaralı. Yaralılar genel olarak hafif yaralı durumda. 12 vatandaşımız enkaz altından çıkarıldı." açıklamasında bulundu.

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, ise kentte 34 binanın yıkıldığını, 5 kişinin hayatını kaybettiğini ve kurtarma çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

THY EK SEFER DÜZENLEYECEK

Depremin ardından Türk Hava Yolları, deprem bölgesine ek seferler düzenleyecek. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medya hesabından byaptığı açıklamada, "Yardım ekiplerinin bölgeye en hızlı şekilde transferi ve sevdikleriyle buluşmak isteyen vatandaşlarımız için ek seferlerimizi hazırlıyoruz. Depremden etkilenen bölgelere uçuşları olan misafirlerimiz için ücretsiz iptal/değişiklik hakkı tanıyoruz" dedi.

ELON MUSK: STARLİNK UYDULARIMIZI TÜRKİYE'YE GÖNDEREBİLİRİZ

Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk, Türkiye'de meydana gelen depremle ilgili açıklamada bulundu. Musk, yaptığı açıklamada "Türk hükümeti onay verir vermez, SpaceX şirketimiz Starlink uydularımızı Türkiye'ye gönderebilir." ifadelerini kullandı.

DEPREM, SURİYE'Yİ DE VURDU: 100 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Kahramanmaraş'taki 7,4'lük deprem Suriye'de de şiddetli şekilde hissedildi. Halep, Hama ve Lazkiye'de en az 100 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce kişinin de yaralandığı açıklandı.