Yaptığımız  araştırmaya göre, İstanbul,Ankara,İzmir,Bursa ve diğer şehirlerde yaşayan seçmenlerin seçmen kütüklerini  Bafra Merkeze ve  köylerine aldığı öğrenildi.

Ocak 2023 tarihinden bu yana son 10 ayda 11 bin kişi Bafra merkeze 2800 kişi ise köylere kaydını aldırdı.

Bazı köy  Muhtarlarıyla konuştum, bazı mahallelerde çok kısa süre içerisinde yaklaşık 50 kişilik hızlı bir seçmen artışının olduğunu gördük” dedi.

Bafra’nın bazı köylerinde seçmen sayıları 3’e katladı.

Bazı hanelerde kişi sayıları 3’den 6’ya kadar çıktığı iddia edildi.

CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK

Adres kayıt sistemi (ADNKS) kapsamında, vatandaşların ikametgâhlarını sürekli yaşadıkları yerde göstermeleri gerekiyor. Ancak, muhtarlık seçimleri nedeniyle ikametgâhlarını köylere aldıranların tespiti yapılarak cezai işlem uygulanıyor.

Yaklaşan Seçimler ve Cezai İşlemler

Yaklaşan yerel seçimler öncesi, muhtarlık seçimleri nedeniyle köylere taşınan ikametlerin tespiti yapılarak cezai işleme tabi tutulacak. Usulsüz ikametgâh beyanından dolayı ceza almamak ve ilçeye daha fazla hizmet getirilmesi için vatandaşların ikametgâhlarını yaşadıkları yerde bulundurmaları gerekiyor.

CEZA MİKTARLARI

5490 sayılı Kanunun 68 inci maddesi uyarınca 2023 yılında; adres bildirim yükümlülüğünü süresi içinde yerine getirmeyen kişilere 285 TL, gerçeğe aykırı adres beyanında bulunan kişilere ise 5 bin 958 TL cezai işlem uygulanacak.