Özellikle Genel seçimlerle ilgili o kadar çok "ince hesaplar" yapılıyor ki, hatta o kadar çok "siyasete yön verme operasyonları" oluyor ki, "akıllara durgunluk verir" desem, abartmış olmam inanın...
Birileri, birilerinin "önünü kesmek" ya da "önünü açmak" adına her türlü hamleyi şimdiden yapmaya başladı...
Bafra'nın siyasi kulislerinde konuşulan her şeyi bu köşeye taşısam inanın bana yer yerinden oynar...

GENEL SEÇİME 5 AY KALDI

Genel seçime 5 ay gibi bir süre kala, Samsun’daki siyasi partilerin milletvekili sıralamalarının nasıl olabileceği konusu siyaset ile az çok ilgilenenlerin merak konusu olmaya başladı. Özellikle de iktidar partisi olan Ak Parti'de

Öncelikle AK Parti’de sıralamanın nasıl olabileceği konusuna bir göz atalım. Bilindiği gibi AK Parti’de bir göreve 3 kez aday olan 4. kez aday olamıyor... Ancak bir kez daha vurgulayalım, bu konu öyle tüzük ile falan ortaya konan bir durum değil. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan isterse, herhangi bir kişiyi 4. kez de aday yapabilir diye düşünüyorum.

Gelelim AK Parti’de önümüzdeki genel seçimlerde milletvekili listeleri kimlerden oluşabilir konusuna.

Bunu yaparken de, partilerin şu anki milletvekili sayılarını ve isimleri dikkate almak gerekir diye düşünüyorum.
Yani şu anda 5 Samsun  milletvekili olan AK Parti Samsun listesinin seçilebilecek yerden adayları kimler olabilir?
AK Parti’nin mevcut Samsun milletvekilleri arasında Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a en yakın isim tartışmasız AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Karaaslan bilindiği gibi 3 dönemdir milletvekilliği yapıyor.
Kendisi 3 kural kuralına takılır mı, şekil olarak takılıyor ama, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisi ile bir şekilde yola devam edeceğini düşünüyorum ama milletvekili, ama bir başka görev vererek…
Ya da aday yaparak…
Mevcut AK Parti Samsun milletvekilleri içinde Ahmet Demircan’ın zaten yeni dönem için milletvekilliğini düşünmediği biliniyor.
Diğer AK Parti Samsun milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz’ın yeniden aday gösterilmesi açısından bir sıkıntısı olduğunu sanmıyorum.Bölgenin Çalışkan Milletvekili Av. Orhan Kırcalı’nın listede olması garanti gözükürken,geçen dönem 5.sıradan girdiği seçimlere bu dönem üst sıralarda kendine yer bulabilir diye tahmin ediyorum…

Yani şu anda kâğıt üzerinde, AK Parti Samsun milletvekillerinden sadece Av. Orhan Kırcalı ve Yusuf Ziya Yılmaz’in yeniden aday gösterilmesi beklenebilir.
Bu durumda AK Parti Samsun milletvekilli listesinde ciddi bir boşluk oluşuyor. Bu da AK Parti Samsun listesinden milletvekili seçilmek isteyenlerin şansını arttırıyor.

Peki, AK Parti listesine girerek milletvekili olabilme konusunda kimler şanslı olabilir?
AK Parti Samsun il Başkanı Ersan Aksu’nun seçilebilecek bir yerden aday gösterileceğini düşünüyorum. Çiğdem Karaaslana yakınlığı ile bilinen AK Parti Samsun Kadın Kolları Başkanı Rabia Bay Keser’in bayan kontenjanından listede kendisine yer bulacağını tahmin ediyorum…

Çünkü AK Parti geleneğinde Samsun’da partinin üst düzey kademelerinde görev yapanlar kesinlikle milletvekili adayı yapılıyor. Hem de seçilebilecek bir yerden.Örnek olarak Fuat Köktaş ve Mustafa Demir’i gösterebiliriz…

Tabi bu arada kısa dönemde AK Parti Samsun milletvekili adayı olan Kamuran Özdeni ve Ahmet Akça'yı da unutmamak gerekir. Tabi AK Parti’de bu isimlerin dışında 60'a yakın aday adayı olması bekleniliyor.

MHP’DE KİMLER ADAY OLABİLİR

AK Parti’nin ortağı MHP’de 1 vekillik yine garanti gözüyle bakılıyor. Ancak MHP millet ittifakının çıkaracağı adaylar karşısında zora düşebilir.
Cumhur İttifakının tek liste çıkarması ihtimali olması halinde MHP’ye sıralamada 3 ve ya 4’ün verileceği ihtimalleri de kulislerde konuşuluyor. Ancak bu görüş MHP için çok uzak.
MHP seçime kendi listesiyle girmek isteği ağır basarken, Ankara’nın vereceği kararın ne olacağı tabi kestirilemiyor. Hatırlanacağı üzere bu yöntem 2019 seçimlerinde uygulanmıştı.
Vekillikte ortak liste söylentisi bile MHP-AK Parti kulisi içinde tartışma yaratırken büyük sıkıntıların çıkabileceği ifade ediliyor.
İşin özeti.
Cumhur İttifakı için yapılacak liste Millet İttifakının Samsun listesine bağlı. Vekillik aritmetiğini Samsun’da değiştirebilecek dengeler oluşursa sürpriz isimler Ankara’ya gidebilir.
Millet İttifakının listeleri çok önemli. Aslında herkes onları merak ediyor. 

KİMLER LİSTEYE GİREBİLİR

MHP’den Kısa bir süre önce Samsun İl Başkanlığından istifa eden Abdullah Karapıçak’ın listenin ilk sıralarında yer alacağını tahmin ediyorum…

MHP MYK üyesi Hüseyin Edis’in de aday adayı olması bekleniliyor.Fakat Edis bu şansını bence uzun zaman önce kaybetti.

Çünkü….

MHP Samsun İl Başkanı Taner Tekin’in görevden alınmasının ardından, Samsun’un yerel basınında Edis İl Başkanı oldu  haberleri genel merkezi oldukça rahatsız etti. 6 ay gibi kısa bir süre Milletvekilliği yapan Hüseyin Edis’in Bu dönem içinde belki bir defa Bafra’ya gelmiştir.Sürekli halkın içinde olduğumuzdan dolayı şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim.Vatandaş Edisi tanımıyor.Genel Merkez buna rağmen Edis’i Milletvekili adayı listesine 2.sıradan koyarsa bu bölgeden iki milletvekili umutlarını 2028’e bırakır.

Gelecek yazı Samsun’da İYİ Parti ve CHP’de aday sıralaması nasıl olur?

Editörün kaleminden