Samsun'da gündem olan kızamık salgını iddiası panik yaratırken, Samsun Sağlık İl Müdürü Muhammet Ali Oruç, iddiaların doğru olup olmadığına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Samsun Sağlık İl Müdürü Dr. Öğr. üyesi Muhammet Ali Oruç, yaptığı açıklamada bulaşıcı hastalıklarda artan göçmen sayısı ile birlikte yükseliş olduğunu söyledi.

Samsun Sağlık İl Müdürü Dr. Öğr. üyesi Muhammet Ali Oruç, gündemde olan kızamık salgınına yönelik yaptığı açıklamada, "Kovid sürecinde ki gibi tedbirler aldık. Şüpheli durumlarda filyasyon yapıyoruz" dedi.

BULAŞICI HASTALIKLARDA ARTIŞ VAR
Samsun'da sağlık birimlerinin tüm bulaşıcı hastalıklara karşı teyekkuz halinde olduğunu kaydeden Oruç, Gazete Gerçek'ten Haydar Öztürk'e yaptığı açıklamasında daha çok çocuklarda görülen kızamık hastalığı ile ilgili uyarılarda bulunarak, aşı çağrısı yaptı. Göçmen sayısının ve artan göç nedeniyle bulaşıcı hastalıklarda da artış yaşandığını kaydeden Sağlık İl Müdürü Muhammet Ali Oruç, bu nedenle bulaş riski olan hastalıklarla ilgili, şüpheli durumlarda Kovid sürecinde olduğu gibi filyasyon çalışması yaptıklarına dikkati çekti.

KOVİD SÜRECİ GİBİ KARANTİNA UYGULANIYOR
Kızamık hastalığının şu an yüzde 86'sının İstanbul'da görüldüğünü söyleyen Oruç, "Samsun'da aşıları eksik ve aşı yaptırmamış olanlar kızamık aşılarını mutlaka yaptırmalıdır. Özellikle çocuklarda görülen bu hastalık hızlı yayılmaktadır. Olası vakaların önüne geçmek için çalışmalarımızı yapıyoruz. Aile Sağlığı Merkezlerimizde aşılar ücretsiz olarak yapılıyor. Kızamık ve benzeri bulaşıcı hastalık ile ilgili şüpheli durumlarda, belirti gösteren hastanın dokunduğu ve yanında bulunanlarda Kovid sürecinde olduğu gibi anında karantina altına alınıyor. Bu nedenle enfeksiyon belirtisi gösterenler ve aşılarını yaptırmamış olanlar çok dikkat etmesi gerekiyor. Samsun Sağlık İl Müdürlüğü olarak tüm ekiplerimiz şüpheli durumlarda gerekli filyasyon çalışmalarını olası bir bulaşı önlemek için yapıyor" dedi.

DERİ DE DÖKÜLME EN BELİRGİN BELİRTİ
Samsun Sağlık İl Müdürü Oruç, kızamık hastalığının en belirgin belirtisinin ise deride dökülme olduğunu da kaydederek, bu gibi durum ile karşı karşıya kalanların acil olarak sağlık birimlerine başvurması gerektiğini dile getirdi.