Türkiye 31 Mart Pazar günü mahalli idareler genel seçimleri için sandık başına gidecek.

Sakarya’da 16 ilçede toplam 796 bin 924 kişi 2 bin 639 oy kullanacak. Büyükşehir’de 26 aday ve ilçe belediye başkan adaylarıyla beraber toplam 226 aday seçilebilmek için yarışacak.

Seçimler Sakarya’da saat 08.00 itibarıyla başlayacak ve oy kullanma işlemi 17.00’da son bulacak.

Yüksek seçim kurulu ise seçim yasakları belirlendi. İlgili yasaklara uymayan kişilerin ise ceza alabileceği belirtildi. Peki seçim gününde neler yasak?

İŞTE DETAYLAR

2972 sayılı Kanun'un 8'inci maddesi uyarınca, 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde, aynı Kanun'un 36'ncı maddesi atfıyla 298 sayılı Kanun'un 79 ve 80'inci maddelerinde öngörülen yasakların uygulanması gerekmektedir.

1-298 sayılı Kanun'un 79'uncu maddesi gereğince oy verme günü olan 31 Mart 2024 Pazar günü sabah saat 06.00'dan gece saat 23.59'a kadar;

a) Her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılmasının, içkili yerlerle urnumi mahallerde her çeşit alkollü içki satılması ve verilmesi ile içilmesinin yasak olduğuna,

b) Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimsenin, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 6'ncı maddesinin birinci fıkrasının (1) bendinin (1), (2), (3) ve (5) numaralı ait bentlerinde gösterilen silahları (ateşli silahlar, patlayıcı maddeler, saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya bereleyici alet, yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler) köy, kasaba ve şehirlerde taşıyamayacağına,


2- Oy verme günü oy verme süresince kahvehane, kıraathane, kafe ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerlerinin kapalı kalacağına, eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnızca yemek verilebileceğine,

Seçim yasaklarına ve yukarıdaki kurallara uyulmak şartıyla oy verme günü saat 18.00'den sonra düğün yapılabileceğine,

3- 298 sayılı Kanun'un 80'inci maddesi gereğince;

a) Oy verme günü saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçimler ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılmasının yasak olduğuna,

b) Saat 18.00 ile 21.00 arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında ancak Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçimlerle ilgili olarak verilecek haber ve tebliğlerin yayınlanabileceğine,

c) Saat 21.00'den sonra bütün yayınların serbest olduğuna, ancak Yüksek Seçim Kurulunca gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

PROPAGANDA YASAĞININ AYRINTILARI

Bu zaman zarfında, seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar yazılı basında ilan ve reklam yoluyla ya da internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek.

Seçim süresince genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile ilçe seçim kurullarının gösterdiği meydanların dışında toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasak olacak.

Açık yerlerde, güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonundan, güneşin doğmasına kadar toplu olarak sözlü propaganda yapılamayacak.

Vatandaşların elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlar ile taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılamayacak. Ancak siyasi partiler kendi üyelerine her zaman sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderebilecek.

Bakanlarla, milletvekillerinin yurt içinde yapacakları seçim propagandasıyla ilgili gezileri, makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapılamayacak. Bu amaçla yapılacak gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlama, törenler yapılamayacak, resmi ziyafet verilemeyecek.

Bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası kapsamındaki gezilerine hiç bir memur katılamayacak.