Saksının düşmesinden çıkarılacak anlamlar olduğunu keşfeden atalarımız,  saksının düşüşünden çeşitli şekillerde faydalanmıştır.

Daha Çok “Kafasına Saksı Düştü” Olarak Kullanılan Deyim, Tek Başına Yani “ Saksı Düştü” Olarak Da Kullanılmaktadır.

Kafasına Saksı Düştü” Olarak Kullanıldığında, Saksı Düşen Kişinin Olağan Dışı, Beklenenin Ötesinde Davranış Sergilediği Anlatılmak İstenmektedir.

Sadece “saksı Düştü” Olarak Kullanıldığında İse Kafasının Çalışmaya Başladığı Veyahut Günümüz Deyimiyle “jeton Düştü” Deyimi İle Benzer Anlamlar İfade Etmektedir.

Halk Arasında Bir Başka Ve Yaygın Kullanış Biçimi İse “saksıyı Çalıştır” Şeklindedir. Yani Yeni, Muhteşem Fikirler Ve Çözümler Üretmek Manasında Sunulur.

 Şu Bir Gerçek Ki Halk İçinde Saksı, Her Zaman Bir Şekilde Kafaya Benzetilmekte Ya Da Kafayla İlişkilendirilmektedir.

Saksının Düşmesinin Gerçekteki Karşılığı İse Günümüz Malzemelerinin Cinsine Göre Değişmektedir. Mesela, Bir Kişinin Kafasına Plastik Bir Toprak Dolu Saksı Düştüğünde Yayılma, Pişmiş Toprak Ve İçi Toprak Dolu Saksı Düştüğünde Bayılma, En Nihayeti Beton İçi Toprak Dolu Saksı Düştüğünde Yoktan Sayılma Yani Mevta Olunmaktadır.

Bu Haliyle “saksı Düşmesinin” Mecaz Anlamıyla Dahi Bir Şeyleri Değiştirmeyi İfade Ettiğini Anlamaktayız Öyle Ki Saksı İnsana Dünyasını Dahi Değiştirtmektedir.

Saksı Deyip Geçmemişiz Zaten. Bakın Neler Söylemişiz;

Fb Li MahmutUslu; “Son Dönemlerde Sayın İlhan Ağabey'in (İlhan Cavcav) Kafasına Saksı Düştü Herhalde. Garip Garip Açıklamalar Yapıyor"  Dedi.

Yazar Mehmet Türker “Vay Ca­nı­na, Bu Ar­ka­daş­la­rın Ka­fa­sı­na Sak­sı Mı Düş­tü?” “Ö­zel So­ruş­tur­ma Usul­le­ri Si­lah­la­rın Eşit­li­ği İl­ke­si­ne Ay­kı­rı. Ta­ri­hi Adım Ata­ca­ğı­z” Diyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ İçin Söylemiş.

Ekrem Dumanlı: “Hüseyin Gülerce'nin Kafasına Saksı Düştü Heralde”

Spor Yazarı Orhan Güney, “Abdullah Avcı’nın Kafasına saksı Mı Düştü yoksa “Yenersem Puan Farkını 6’Ya Çıkartıp Bursaspor’u Avrupa Yolunda Devre Dışı Bırakırım” diyerek “Risk Mi” aldı” Dedi.

İşte Böyle. Saksı İle İlgili Çeşitlemeleri Arttırmak Mümkün.

Bugünler Seçim Günleri Olduğundan Saksı Yine Önem Kazandı. Şimdilerde Kimi Siyasiler Rakiplerinin Kafasına Saksı Düşmesini Beklerken, Kimi Siyasiler De Danışmanlarının Saksıyı Çalıştırarak Seçmenleri En Alasından Etki Altına Alabilmesini Beklemektedirler. Yine Uzun Zamandır Seçim Kazanamayan Bazı Siyasiler De Doğal Olarak Seçmenin Artık Gerçekleri Görmesi Gerektiğini, Yani “saksı Düştü” Olmasını Beklemektedir Ve Umut Etmektedirler.

Bütün Bunlar Bir Yana, Bu Da Saksının Çok Umurundaydı. Saksı İşini Yapar Ve Kimini Ebedi İstirahatgânesine, Kimini Hastahanenin Acil Servisine, Kimini De Başka Âlemlere Leyla Misali Taşımakla Meşgul Olur.

Saksının Kafa İle İlişkisi Sadece Bunlarla Da Sınırlı Değildir. Çok Güzel Çiçeklerle Şahesere Dönüşen Saksılarınıza Baktıkça Kafanız Rahatlar, Huzurunuz Artar, Ruhunuz Cilalanır.

Her Gün Suladığınız Saksınız İçerisinde Büyüyen Tohumlar Fidana, Fidanlar Çiçeğe Döner. Yaradılışın En Nadide Eserlerinin Yükselişine Şahit Olursunuz.

Çiçek Dikilen Saksı Avrupa’dan Gelmiş Ve En Beğenilen Cinsleri Saksonya Ürünü Olduğu İçin Saksonya’ya Ait Anlamında Saksı Adıyla Anılarak Bütün Türün Adı Haline Gelmiştir. Saksının Tarihi Çiçeklerin Bahçeden Taşınmasının Da Tarihidir. Dünyanın Yedi Harikasından Biri Olarak Belleklere Kazılan Babil’in Asma Bahçeleri M.Ö. 6. Yüzyıla Ait Kabul Edilmektedir Ve Park Bahçe Kültürüyle Zevk Ve İhtişam Anlayışının Çakışmasını Simgeleyen Bir Gösterge Olarak Dikkat Çekmemiştir. 

Öyle Bir Deyim Ki Bu; Kelime Kökeni İtibarı İle Avrupa’dan, Tarih İtibari İle 2700 Yıl Öncesinden Gelip 200 Yıldır Da Ülkemizde Kullanılan Halini Almıştır.

Şükür Allah’a Ki Bugün Ki Saksıyla İmtihanım Burada Sona Erdi.

Kafanıza Düşen Saksı Plastik, Saksınızdan Düşen İnciler Parlak Olsun.

SelimBilâl…………….